Andrea napja van. | 2024.04.18

KDNP: Brüsszel megtámadta a rezsicsökkentést

2017-04-18 10:58:50

A KDNP szerint Brüsszel megtámadta a rezsicsökkentést. Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: meg kell állítani Brüsszelt, meg kell védeni a rezsicsökkentést, meg kell akadályozni a magyar családokra veszélyes energiauniót.

    A kormánypárti politikus felidézte, az Európai Bizottság tavaly novemberben hozta nyilvánosságra az energiaunióról szóló javaslatát. Ebben egyértelműen benne van, hogy a bizottság meg akarja szüntetni az áram esetében a nemzeti ármegállapítást jogát, és ezt Brüsszelbe akarják telepíteni. 
    Hollik István közlése szerint a témában kedden meghallgatták az Országgyűlés európai ügyek bizottságában Aradszki Andrást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkárát, aki ismertette az elkészült hatásvizsgálatot. Ezután úgy döntöttek: szubszidiaritásvizsgálatot kezdeményeznek, hogy kiderüljön, megfelel-e a javaslat annak az uniós elvnek, amely szerint a döntéseket mindig a lehető legalacsonyabb szinten kell meghozni. Mint mondta, teljesen nyilvánvaló, hogy Brüsszel veszélybe akarja sodorni a rezsicsökkentést. Ha a hatósági ármegállapítás megszűnik, az egyet jelent a magyar rezsicsökkentés megszüntetésével - mutatott rá.
    Megjegyezte: a keddi bizottsági meghallgatáson is egyértelművé vált, hogy a baloldal ismét a multik pártjára állt, hiszen a vizsgálatot egyedül ők nem szavazták meg. 
    Hollik István arra kérte a magyar embereket, akik meg akarják védeni a rezsicsökkentést, hogy töltsék ki a nemzeti konzultáció kérdőívét és így támogassák a kormányt abban, hogy ellen tudjon állni a brüsszeli szándéknak.
    A kormánypárti képviselő kérdésre azt mondta, hogy információi szerint a visszaküldött kérdőívek száma meghaladta a 100 ezret. Reményének adott hangot, hogy egyre többen felismerik, a kérdőívben szereplő kérdések fontos nemzeti ügyekre vonatkoznak. 
    A KDNP-s politikus a letelepedési kötvényekre és az MKB szerepvállalására vonatkozó felvetésre úgy reagált: a kormány a maga részéről a kötvények forgalmazását felfüggesztette, minden egyéb kérdésben az MKB-hoz kell fordulni. 
    Orbán Viktor miniszterelnök húsvéti nyilatkozatáról, amelyben a tüntetésekkel összefüggésben arról beszélt, hogy sok békés keresztény embernek viszket már a tenyere, azt mondta: őt is bosszantják azok a jelenségek, amelyeket lát. Az, hogy valaki nem ért egyet a kormánnyal, ellenzéki érzelmű, még nem jogosít fel senkit a törvények be nem tartására - mondta Hollik István.