Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tájegységek szerinti húsvéti szokások a Skanzenben 

2017-04-14 15:45:00

A keresztény kultúrkör magyar tájegységek szerinti húsvéti hagyományait vonultatja fel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum vasárnap és hétfőn.

    A kétnapos rendezvény részletes programkínálata megtalálható a skanzen.hu oldalon, amely szerint a bogyoszlói udvar színpadán folyamatosan mesék, bábelőadások és koncertek tekinthetők meg, eső esetén az egyik csűr nyújt menedéket a programoknak. Vasárnap délelőtt Csernik Szende mesél, utána az Álomzug társulás előadásában a Békamenyecske tekinthető meg. Délután a Makám Együttes koncertezik a gyerekeknek, majd a Napra zenekar koncertje zárja a színpadi programokat.
    Hétfőn Dóra Áron meséivel nyit a színpad, utána a Berbencés Vándorszín előadásában az Aranyszőrű bárány előadása tekinthető meg. Délután Bognár Szilvia Csintekerintő gyerekkoncertje és Szalóki Ági koncertje várja az érdeklődőket. A bejárat melletti galériában különböző tojásfestési technikák bemutatója és díszített tojások vására érhető el.
    A különböző tájegységeket megelevenítő házakban különleges programokkal várják a látogatókat. Az alföldi tájegység hajdúbagosi lakóházban így a kalocsai pingálás, míg a jászárokszállási fogadóval szemben bárányszépségverseny lesz. A bajai tímárműhelyben tűzzománc ékszerek készítésébe lehet bekapcsolódni, míg a Villa Rusticában a hatállomásos tojáslabirintus kihívásai várják a felfedező kedvű gyerekeket.
    A kisalföldi tájegység harkai lakóházában vasárnap gyertyamártás lesz, a jánossomorjai lakóházban pedig textilnyuszi-készítésbe kapcsolódhatnak be a vendégek, majd komatálat is készíthetnek. A süttöri lakóházban mézeskalács-készítés és tojásírókázás tekinthető meg. Az ásványrárói lakóházban locsolóvers írásába foghatnak bele a látogatók, a népszokásokat pedig a Lajta Néptánc Együttes eleveníti fel a rábcakapi lakóházban.
    A Nyugat-Dunántúl tájegység vöcköndi lakóházában a nagyhéti takarítás szokásaiba kaphatnak betekintést az arra járók. 
    A Dél-Dunántúl tájegységben a sárközi gyöngyfűzés bemutatása mellett az őcsényi lakóház udvarán népi játékok, bilickézés, golyózás, vonalra dobás, métázás, csörgőbotos nyúldobás, valamint körjátékok és lányjátékok invitálnak részvételre. Hétfőn a ház udvarán locsolkodás, tojásbavágás lesz. A gyerekek pedig a csökölyi lakóházban tojáskereső játékon vehetnek részt.
    Vasárnap szentmisét is tartanak a skanzenben.