Andrea napja van. | 2024.04.18

Kilenc, illetve tizennégy év börtönt kaptak a zagyvarékasi gyilkosság vádlottjai

2017-04-13 13:08:40

A Szolnoki Törvényszék nem jogerősen 9 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztére ítélte a zagyvarékasi gyilkosság elsőrendű, míg 14 év szintén fiatalkorúan börtönében letöltendő szabadságvesztésre az ügy másodrendű vádlottját.

    A törvényszék csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint mindkettejüket emellett 10 év közügyektől eltiltással is sújtotta a bíróság. Mindkettejüket előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondták ki bűnösnek első fokon. A vádlottak legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsáthatóak feltételes szabadságra.
    Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, az elsőrendű vádlott, a védője és a törvényes képviselője három nap gondolkodási időt kért, míg a másodrendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. 
    Az ügy másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.
    A vádirat szerint a 14. életévét alig meghaladó zagyvarékasi lány és 16 éves szolnoki barátja 2016. január 25-én este több késszúrással megölte a lány édesanyját zagyvarékasi házában. 
    A lányt egyedül nevelő özvegy nő féltette, ezért szigorúan nevelte tinédzser korú gyerekét. A lány osztályfőnöke tavaly januárban jelezte neki, hogy gyereke iskolai magatartása megváltozott, és emögött egy fiú állhat. Az anya nem akarta, hogy lánya a fiúval barátkozzon és lerontsa kitűnő tanulmányi átlagát, ezért megtiltotta neki, hogy kapcsolatot tartsanak. A két fiatal emiatt elhatározta, hogy megölik a lány anyját. 
    2016. január 25-én este a lány titokban beengedte házukba a fiút, aki előbb megpróbálta megfojtani a nőt, majd miután ez nem sikerült, egy nagyméretű konyhakéssel az elkövetők - egymást felváltva - legalább 91 késszúrással megölték a sértettet.