Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rákóczi Szövetség: csaknem hetven alkotás érkezett a Felvidékről kitelepített magyarokra emlékezve

2017-04-12 08:10:00

 

Majdnem hetven alkotás érkezett a Rákóczi Szövetség Felvidékről kitelepített magyaroknak emléket állító pályázatára - közölte a szövetség alelnöke az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

 

    Martényi Árpád elmondta: magnófelvételek, esszék, írások, versek is érkeztek. Az ünnepélyes eredményhirdetést szerdán tartják a Parlamentben.
    A Rákóczi Szövetség alelnöke felidézte: öt éve döntött úgy az Országgyűlés, hogy április 12-ét a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének emléknapjává nyilvánítják. Azért ezt a napot, mert hetven évvel ezelőtt ezen a napon indult el az első vagon a Felvidékről - tette hozzá Martényi Árpád, aki az M1 műsorában kiemelte: "elrettentő példaként kell, hogy szolgáljanak a történtek".
    Az Országgyűlés 2012. december 3-i határozatában rögzítette, hogy szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített magyarokról, valamint azt is, hogy támogatja a kitelepítéssel kapcsolatos megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését. Az Országgyűlés emellett kifejezte nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.