Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-04-11 18:24:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa déli, délkeleti területeinek időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor Izland, valamint a Skandináv-félsziget fölött egy-egy markáns ciklon örvénylik. Hatásukra szárazföldünk északi, északnyugati részén sok a felhő, több helyen esik az eső, az északi vidékeken helyenként havazik. A Skandináv-félsziget fölött örvénylő ciklon hátoldalán egyre hidegebb, nedvesebb léghullámok érkeznek a szárazföld belseje fölé, emiatt többfelé jelentősen gyengült a nappali felmelegedés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi tájain -1 és +9, délebbre 10, 18 fok között változik. A legmelegebb a déli vidékeken van, ahol a délutáni órákra 20 és 29 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölé váltakozó nedvességtartalmú, eleinte hideg, majd kissé enyhébb léghullámok érkeznek.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Estétől északnyugat felől csökken a felhőzet, de a Tisza vonalában eleinte még több lesz a felhő, és ott az éjszaka első felében még kisebb eső is lehet. Holnap változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, de csapadék nem várható. A többfelé erős, a Dunántúlon néhol viharos északnyugati szél éjszakára fokozatosan mérséklődik, majd szerdán elsősorban az északi területeken megélénkül a délnyugati, nyugati szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken 0, -3 fok is lehet. Talajmenti fagy az ország más területein is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 13 és 18 fok között várható.