Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tillerson: egyértelmű, hogy a szíriai elnök végponthoz érkezett

2017-04-11 16:14:00

Bassár el-Aszad elnök távozásához kötötték a szíriai helyzet megoldását a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 csoport külügyminiszterei az olaszországi Lucca városában kedden tartott találkozójukon, közöttük Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője, aki világosnak nevezte, hogy a szíriai elnök végponthoz érkezett.

    Rex Tillerson sajtóforrások szerint kijelentette, mindenki számára egyértelmű, hogy Bassár el-Aszad végpont előtt áll. Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette, Oroszországnak fel kell hagynia a szíriai elnök támogatásával. Hangsúlyozta, Oroszországnak el kell döntenie, melyik oldalon áll.
    A G7-csoport külügyminisztereinek kétnapos találkozóját záró nyilatkozat szerint ha Oroszország készen áll befolyását latba vetni a szíriai válság békés megoldása érdekében, akkor a G7-államok együttműködnek a konfliktus politikai megoldásában, valamint részt vesznek a szíriai stabilizálás és újjáépítés költségeinek fedezésében.
    A G7-ek Oroszországot "valódi politikai folyamat" ösztönzésére szorgalmazták, hangsúlyozva, hogy a néhány nappal ezelőtti amerikai beavatkozás Szíriában "háborús bűncselekményre adott megfelelő és korlátozott mértékű" katonai válasz volt, vagyis a korábbi vegyi támadáshoz mért reakció.
    A házigazda Angelino Alfano olasz külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Szíriában nem kizárólag katonai megoldás létezik. Hangsúlyozta, hogy Oroszországot nem lehet kihagyni a szíriai helyzet megoldásából, sem a tűzszünet eléréséből, sem a békéből, sem az újjáépítésből. Alfano hangsúlyozta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa "nem fog egy nap alatt eldőlni", és a szíriaiakra vár, hogy saját jövőjükről döntsenek.
    Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter viszont kijelentette: a G7 országai egyetértenek abban, hogy semmilyen megoldás nem lehetséges, amíg Aszad hatalmon van.
    A francia diplomácia vezetője arra is kitért, a G7 világossá fogja tenni Oroszország számára, hogy fel kell hagynia a "képmutatással", és együtt kell működnie a többi országgal, hogy véget érjen a polgárháború. Ayrault egyúttal arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Szíriára mért minapi amerikai légicsapás "apró lehetőséget teremtett" a helyzet rendezésére.
    A fejlett országok diplomáciai vezetői Szíriáról külön találkozót is tartottak, amelyen részt vett Törökország, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Jordánia és Katar külügyminisztere is.
    Az amerikai külügyminiszter a nap folyamán Luccából Moszkvába utazik tovább.