Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kontrát Károly: a terrortámadások megerősítették, szükség van a kibővített jogi határzárra

2017-04-11 15:53:00

Két hete lépett életbe a kibővített jogi határzár, és az elmúlt napokban külföldön történt terrortámadások megerősítették, szükség van a szigorításra - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek. 

    Kontrát Károly felidézte, Stockholmban egy visszautasított migráns ölt meg négy embert, Egyiptomban szintén iszlamista terrortámadások történtek, és már a Frontex, az EU határőrizeti ügynöksége is arra figyelmeztet, hogy a migránsok között terroristák érkeznek Európába. 
    A megerősített jogi határzár célja éppen az, hogy a migrációval járó biztonsági kockázat csökkenjen, és senki ne léphessen be az ország és Európa területére ellenőrizetlenül - tette hozzá.
    Kontrát Károly kiemelte, hogy a szigorítások óta jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma, és a migránsok ahelyett, hogy vállalnák az ellenőrzést és az azonosítást, inkább elkerülik a magyar határt, új útvonalakon - például Románia felől - próbálkoznak.  
    Hozzátette: a kormány folyamatosan figyelmemmel kíséri az újabb útvonalakat, és ha kell, további intézkedéseket hoz. A tranzitzónákban jelenleg 118 ember tartózkodik, az elmúlt két hétben összesen 105 új menedékkérelmet nyújtottak be, az ország belsejéből pedig 22 illegális bevándorlót szállítottak vissza a határra. 
    A jogi határzár mellett zajlik a fizikai határzár megerősítése is, a második kerítés építése a tervezett ütemben halad - mondta az államtitkár.
    Kontrát Károly szerint a megerősített jogi határzár életbelépése óta a "külföldről támogatott migránspárti szervezetek" soha nem látott össztűz alá helyezték Magyarországot: Brüsszelnél jelentgetik fel az országot és a hétvégére tüntetést is szerveznek a határzár ellen. "Az a céljuk, hogy engedjük be a migránsokat" - hangsúlyozta.  
    Közölte: az Európai Parlament által múlt héten elfogadott újabb migránspárti jelentés egyértelművé tette, hogy Brüsszel ahelyett, hogy változtatna az elhibázott bevándorláspolitikáján, tovább erőlteti azt.
    A bevándorláspárti erők célja a migránsok betelepítése, a gazdasági és az illegális migráció legalizálása - mondta, hozzátéve, nagy küzdelmek előtt áll a kormány, ezért szükség van a magyar emberek támogatására. Ezért is kérnek mindenkit, vegyen részt a nemzeti konzultációban és a kérdőív kitöltésével segítse a kormányt abban, hogy "megállítsuk Brüsszelt".