Emma napja van. | 2024.04.19

Bánki Erik: metróügyben van takargatnivalójuk a volt főpolgármester-helyetteseknek

2017-04-11 12:07:00

 

A volt főpolgármester-helyetteseknek nyilvánvalóan "van vaj a fülük mögött" a metróügy kapcsán, mert ha nem lenne titkolnivalójuk, megjelentek volna a gazdasági bizottság meghallgatásán - mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke kedden Budapesten.

 

    Az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésének napirendjén egyebek mellett Atkári János és Ikvai-Szabó Imre volt főpolgármester-helyettes meghallgatása szerepelt az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról készült elmarasztaló jelentése kapcsán.
    A fideszes országgyűlési képviselő a bizottság ülése közben tartott rögtönzött sajtótájékoztatón hozzátette: azt szerették volna megtudni a volt főpolgármester-helyettesektől, milyen módon vettek részt a 4-es metró beruházás irányításában, milyen információik vannak a politikai döntésekről.     Mint mondta, "most már nyilvánvalóvá vált", hogy a 2006-os önkormányzati választást megelőzően Demszky Gábor személyes utasítására indult el a fúrópajzs, megfelelő műszaki előkészítés nélkül, így több hónapos leállás miatt 17 milliárd forint kötbért kellett fizetni a megrendelőnek.     Nem lehet kérdés, hogy a projekt politikai irányítása a volt főpolgármesterhez kötődik - szögezte le. Bánki Erik szerint a metróért felelős DBR Metró Projekt Igazgatóság korábbi igazgatójának elmondása alapján hétfőn az is nyilvánvalóvá vált, hogy Demszky Gábor, politikai nyomásgyakorlása több tízmilliárd forint kárt okozott a fővárosnak, így politikai felelősségre vonása "nem megkerülhető".     Emlékeztetett, Aba Botond, a BKV volt vezetője korábban elmondta, hogy a 4-es metró beruházás irányítása a fővárosi közgyűléstől átkerült a BKV-hoz, ezen belül a DBR metróprojekt vezetőihez, akik "közvetlenül Demszky Gábor főpolgármester kabinetjéhez voltak bekötve".     Folytatják a meghallgatásokat, legközelebb, két hét múlva a DBR metróprojekt vezetőit hívják a bizottság elé, és szeretnék, ha minden, az ügyben érdemi információval bíró szereplő a gazdasági bizottság elé jönne - mondta Bánki Erik.