Auguszta napja van. | 2024.03.29

Romániából a legtöbb határsértő Magyarországra próbál átszökni

2017-04-10 11:33:00

 

Szerbiából érkezik a legtöbb határsértő Romániába, azok közül pedig, akik illegálisan próbálják elhagyni az országot, a legtöbben Magyarországra próbálnak átszökni - közölte az MTI-vel hétfőn Alexandra Popescu főfelügyelő, a román határrendészet szóvivője.

 

    Romániában az első negyedévben 569 határsértőt fogtak el a hatóságok: közülük 420-an illegálisan jöttek be az országba, 149-en pedig illegálisan próbáltak kijutni Romániából - derül ki abból a kimutatásból, amelyet az MTI érdeklődésére állított össze a román határrendészet. Az elfogott határsértők mintegy fele, 280 ember iraki, 147 szíriai, 72 pakisztáni, 49 afganisztáni, 30 iráni. Tavaly egész évben 1624 határsértőt tartóztattak fel a román hatóságok (1075 illegálisan belépőt, 549 távozni próbálót).
    Bár a román határrendészet nem erősítette meg, hogy nőtt a migrációs nyomás az ország határain, az intézmény honlapján szereplő adatokból kiderül, hogy az utóbbi egy hónapban jelentősen nőtt a határsértők száma. Áprilisban eddig 328 Szerbiából érkezett határsértő elfogásáról számolt be a román határrendészet, vagyis az utóbbi tíz nap alatt naponta feltartóztatott illegális bevándorlók száma meghétszereződött az első negyedév napi átlagához képest.
    A román határrendészet az MTI-nek küldött válaszában közölte: nagy figyelmet fordít az illegális migrációra. Az ország délnyugati határvidékének védelmét megerősítették más térségekből érkezett határrendészekkel, éjjel-nappal hőérzékelő kamerákkal figyelik a határt, csendőri és rendőri alakulatokat is bevontak a folyamatos járőrözésbe.
    A legtöbb határsértőt a Krassó-Szörény megyei Néranádas (Naidas), illetve a Temes megyei Temesmóra (Moravita) és Nagyszentmiklós (Sannicolau Mare) térségében fogták el, valamennyiük ellen illegális határátlépésért indítottak eljárást, átadván az ügyüket a területileg illetékes ügyészségnek. Tavaly a román határrendészet 65 embercsempészési ügyben is bűnvádi eljárást kezdeményezett, 2015-ben pedig 94 ilyen ügyet adott át a vádhatóságnak.
    A Bulgáriából érkező határsértőket azonnal átadják a bolgár határőröknek a két ország közötti megállapodás értelmében. Amikor Szerbiából érkeznek határsértők, a határrendészet értesíti a szerb hatóságokat, hogy a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján vissza akarják küldeni a migránsokat Szerbiába, a kérelem elbírálásáig pedig a határsértőket a román bevándorlási hivatal veszi át.
    Azokat a migránsokat, akik menedéket kérnek Romániától, szintén a bevándorlási hivatal helyezi el az általa működtetett befogadási központokban ügyük elbírálásáig. A román határrendészet szinte kizárólag olyan, Nyugat-Európába igyekvő határsértőket fog el a magyar határon, akiket menedékkérőkként vett nyilvántartásba a román bevándorlási hivatal - derül ki a hivatal honlapján közzétett adatokból.