Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-04-09 16:28:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa Kárpát-medencétől nyugatra eső területei felett derült az idő. Egy hatalmas anticiklon húzódik egyre keletebbre, a kontinens közepe felé, és okoz napos, viszonylag enyhe, száraz időt. Az Ibériai-félszigeten nem ritka a 25 fok feletti délutáni hőmérséklet, de a nyugati és déli területeken is 20 fok felett alakulnak a maximumok. A Skandináv-félszigeten frontátvonulások miatt változékony az idő. Norvégia partvidékein jelentős mennyiségű csapadékról érkezett jelentés, mely nagyobbrészt eső, de a sokfelé 0 fok közeli nappali hőmérséklet miatt vegyes halmazállapot is előfordul. Az anticiklon keleti peremén, Törökországban és attól északra egy magassági ciklon miatt megnőtt a heves zivatarok kialakulásának veszélye. Észak-Afrika felől nagyobb mennyiségű port szállít a szél észak felé, de az anticiklon miatt ez feltehetőleg nem éri majd el a szárazföldet. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását még a magasnyomású légköri képződmény alakítja, sok napsütés, száraz idő várható.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Délután még sok lesz a felhő, majd este a gomolyok többnyire feloszlanak, sokfelé kiderül az ég. Éjszaka is lehetnek felhős területek, főként a középső és nyugati területeken, foltokban pedig köd is képződhet. Hétfőn ismét gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, legfeljebb az Alpokalján alakulhat ki kisebb zápor. Éjszaka gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, hétfőn pedig többfelé a délire forduló szél lehet élénk.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 2 és 7 fok között alakul, de a Tiszántúlon és az északi völgyekben néhol 0 fok közelébe hűlhet le a levegő, északnyugaton és a városokban pedig 8, 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 18 és 24 fok között valószínű, nyugaton a magasabb értékekkel.