Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Müpában mutatja be legújabb előadását a Recirquel Újcirkusz Társulat

2017-04-09 09:52:00

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 18-án a Müpában mutatja be Adieu! című legújabb egész estés előadását a Recirquel Újcirkusz Társulat. 

    A Recirquel három egész estés előadás és egy cirkuszi balettmű színre vitele után ismét egy műfaji újdonsággal rukkol elő, hiszen a komikus-akrobatikus újcirkusz duett, egy két bohóckarakterre és a történetmesélésre építő produkció valódi műfaji újdonságnak tekinthető Magyarországon - olvasható a társulat MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Mint írják, a bohóc a középkor óta nemcsak a szórakoztatás, hanem a művészettörténet meghatározó karaktere is, az önmagát kereső, tépelődő művész önarcképe. Bár manapság elsősorban cirkuszi szereplőként tekintenek rá, a bohóc figurájának eredete valójában nem a cirkuszhoz, hanem a reneszánsz színházművészethez, a commedia dell'artéhoz köthető. A Recirquel legújabb előadásában a színházi bohóc kissé elfeledett, háttérbe szorult karakterének feltámasztására és szerepének újraértelmezésére tesz kísérletet a Lakatos Leonetta és Pintér Áron komikus páros főszereplésével. 
    A Vági Bence művészeti vezető és Neil Fisher által rendezett Adieu!-ben nem a megszokott bohóceszköztáré lesz a főszerep, a középpontban sokkal inkább az intelligens, kifinomult humor és a színészi játék, valamint a társulattól megszokott trükkök állnak.
    Az Adieu! a múlt század ötvenes éveibe, egy házaspár lakásának falai közé kalauzolja a nézőt. A férfi meghalt a háborúban, magára maradt párja pedig belekeseredik abba, hogy elveszítette élete szerelmét. Bánatában megidézi férje szellemét, aki visszakíséri őt a múltba, közös emlékeik közé.
    Az Adieu! április 18-án és 19-én, valamint május 18-án lesz látható a Müpában.