Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-04-08 14:16:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Nyugat-Délnyugat-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, a magasnyomás területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Az anticiklon keleti  peremén azonban több a felhő, és helyenként záporeső is kialakul. Ugyanakkor kontinensünk északi és keleti vidékeinek időjárását ciklonok és frontjaik alakítják. Arrafelé többnyire erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső, Finnországban pedig havazik, hózáporok fordulnak elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az északkeleti -1, +8 fokról délnyugat felé haladva fokozatosan emelkedik, középen 10, 18, délnyugaton többnyire 19 és 24 fok között alakul. A legmelegebb a Pireneusi-félsziget délnyugati tájain van, ahol a délutáni órákra 25, 28 fok közé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább anticiklon határozza meg.
    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    A gomolyfelhős, napos idő után éjszakára a legtöbb helyen csökken a felhőzet, csak a Duna-Tisza közén lehet több a felhő. Vasárnap is gomolyfelhős idő lesz, de a szombatinál több napsütéssel, csapadék nélkül. A kezdetben a nyugati és a középső országrészben többfelé erős északnyugati szél délutántól jelentősen mérséklődik, vasárnap pedig már csak a Tiszántúlon élénkül meg az északi szél.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken -1, -2 fok, északkeleten és délnyugaton pedig talajmenti fagy is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 15, 20 fok között valószínű.