Gedeon napja van. | 2024.03.28

Premierrel és táncfesztivállal készül a májusra a Nemzeti Táncszínház

2017-04-08 09:53:12

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő TranzDanz új produkciójával és a Határtalan Táncfőváros elnevezésű fesztivállal várja az érdeklődőket májusban a Nemzeti Táncszínház.

    Kovács Gerzson Péter május 9-én debütáló, Ratville című darabjában olyan neves fiatal táncosok lépnek színpadra, mint Gera Anita, Bora Gábor, Tókos Attila és Újvári Milán - olvasható a táncszínház MTI-hez eljuttatott ismertetőjében. A TranzDanz társulat előadását a MOM Kulturális Központban nézhetik meg az érdeklődők.
    A hónap másik nagy eseménye a május 16. és 18. között tartandó Határtalan Táncfőváros elnevezésű fesztivál lesz.
    A határon túli hivatásos néptáncegyüttesek időről időre lehetőséget kapnak budapesti bemutatkozásra, de most először a Nemzeti Táncszínház és a Hagyományok Háza szervezésében három nap alatt a közönség koncentráltan láthatja legújabb előadásaikat.
    A fesztiválon, amelynek a Várkert Bazár és a Nemzeti Színház ad otthont, fellép a Háromszék Táncegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, a Bekecs Néptáncegyüttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Színpadra lép továbbá a Magyar Állami Népi Együttes.
    A koreográfiák bemutatása után a közönségnek lehetősége lesz beszélgetni az alkotókkal. Az érdeklődőket ezen kívül a részt vevő együtteseket bemutató fotókiállítás, valamint táncház is várja. Utóbbinak a Fonó Budai Zeneház ad otthont.
    A Nemzeti Táncszínház programismertetője szerint a minifesztivál nem csupán arra ad lehetőséget a magyarországi közönségnek, hogy megismerkedjen a határon túli műhelyekben zajló munka legfrissebb színpadi eredményeivel, hanem arra is, hogy a kísérőprogramoknak köszönhetően valós képet alkothasson a Kárpát-medencében működő együttesek helyzetéről és eredményeiről.