Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az NMHH a média felelősségére hívja fel a figyelmet a Kék bálna-jelenséggel kapcsolatban

2017-04-07 16:59:00

Nem szolgálja a gyerekek védelmét, ha a média szenzációkeltő módon, ellenőrizetlen információk terjesztésével, az öngyilkosságot romantikus színben feltüntetve vagy túlzó híradásokban számol be a külföldön - a hírek szerint - már több fiatalt halálba hajszoló Kék bálna-jelenségről - írta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményében.  

    A Kék bálna nevű internetes csoport különféle kihívásokra buzdítja az általa elért fiatalokat, az utolsó "próba" pedig az öngyilkosság.
    Az NMHH a közleményben felhívta a figyelmet, hogy a felelős médiumok az öngyilkosság médiamegjelenítésekor alkalmazandó azon elvek szerint járjanak el, amelyeket az NMHH média- és hírközlési biztosának hivatala 2012-ben a WHO iránymutatását figyelembe véve ajánlásban rögzített. A szöveg az NMHH honlapján olvasható.
    A hatóság tájékoztatása szerint jogsegély-szolgálatuk, az Internet Hotline eddig egy olyan bejelentést kapott, amely a Kék bálnaként ismert jelenséghez kapcsolódott. Ebben egy linket küldött el a bejelentő, amely a Vkontaktye orosz közösségi oldal egyik zárt csoportjának jelentkezési felületén mutat, egy a Kék bálna-játék iránt érdeklődő magyar felhasználókat. E zárt csoport tényleges történéseiről azonban nem áll rendelkezésre dokumentum vagy más megbízható információ, ezért egyelőre érdemi lépést nem lehetett tenni.
    A rendőrség tájékoztatása szerint a hozzájuk az elmúlt hónapokban nem érkezett bejelentés a Kék bálna-csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatban.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy a serdülőkorú gyerekek kiszolgáltatottabbak lehetnek a virtuális közösségek hatásának, ezt családi gondok is fokozhatják. Aki őket akár közösségi médiafelületen öngyilkosságra buzdítja, amelyet végrehajtanak vagy megkísérelnek azok emberölés vagy öngyilkosságban közreműködés bűncselekményét követik el.
    Nem szolgálja a gyerekek védelmét az NMHH szerint az, ha az öngyilkosságot akár vizuálisan kedvező színben, romantikus dologként, divatként tünteti fel a média, a hatóság azt kéri, hogy az öngyilkosság médiamegjelenítésekor alkalmazzák a média- és hírközlési biztos hivatalának a WHO elveit figyelembe véve részletes ajánlását. Ebben egyebek közt az szerepel, hogy csak akkor kellene közzétenni az öngyilkosságot, ha az feltétlenül szükséges, azt nem szabad sem ésszerű választásként, sem a problémák megoldásaként bemutatni.
    Fontosnak tartotta az NMHH azt is, hogy a szülők ne hagyják magukra a gyerekeiket a digitális világ felfedezésében, szabjanak a gyerekek netes jelenlétére vonatkozó világos szabályokat és beszélgessenek velük az online tapasztalataikról. A pedagógusok, osztálytársak, barátok, ha úgy látják, hogy diákjuk, társuk ilyen krízishelyzetbe kerülhetett, támogassák a figyelmükkel az érintettet, és kérjenek segítséget pszichológustól.