Emma napja van. | 2024.04.19

Soltész: a lengyel-magyar barátság mögött ezer év hűség van

2017-04-07 13:20:00

Lengyelek és magyarok barátsága mögött ezer év kölcsönös hűség van - mondta a Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a legrégebbi magyarországi lengyel településről, Derenkről szóló konferencián pénteken.

    Az Országházban tartott rendezvényen Soltész Miklós kiemelte: az ezeréves hűség legfőbb zálogai közös királyaink, királynéink és szentjeink.
    Az államtitkár megköszönte a derenki lengyelek hűségét, felidézve, hogy a település lakói a trianoni békeszerződés megkötése után népszavazáson dönthettek, hogy Magyarországhoz vagy az újonnan alakult Csehszlovákiához akarnak-e tartozni, és ők Magyarország mellett döntöttek.
    Soltész Miklós hangsúlyozta: "büszkék vagyunk arra", hogy a II. világháború idején sok lengyelt befogadtunk, ugyanakkor "bocsánatot kell kérnünk" Derenk lakosságának 1943-as kitelepítéséért, a település elnéptelenítéséért.
    Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete a konferencia résztvevőinek küldött levelében úgy fogalmazott: a két ország több évszázados közös történelmének köszönhetően magyar földön sok lengyel emlékhely van, a háromszáz éves Derenk azonban különös jelentőségű. 
    Az 1700-as évek elején egy pestisjárvány miatt elnéptelenedett települést 1717-ben szepességi lengyelekkel telepítettek be újra. Évek múltával a lengyelek beilleszkedtek a kezdetben idegen környezetbe, de évszázadokon át "kincsként őrizték" az óhazából hozott szokásaikat, sajátos lengyel tájszólásukat, népköltészetüket.
    Derenk lakói, akiket Horthy Miklós telepítetett ki, mert a település a vadászterületén feküdt, évtizedeken át visszajártak még szülőföldjükre gyermekkoruk emlékeit keresve. Leszármazottaik pedig a mai napig kutatják, őrzik a település történetét - hangzott el.
    Tadeusz Adam Pilat, a külhoni lengyelek európai uniós elnöke elmondta: húszmillió lengyel él Lengyelország határain kívül, mert a lengyelek mindig is szívesen utaztak el, hogy változtassanak életükön, ugyanakkor akárhol éljenek is a világban, őrzik identitásukat, kultúrájukat, akár több generáción keresztül is.