Emma napja van. | 2024.04.19

Lázár: a kormány 2,4 százalékos hiányt és 4 százalék fölötti növekedést szeretne jövőre

2017-04-06 17:46:00

 

A kormány célja 2018-ban az államadósság további csökkentése, 2,4 százalékos hiány és 4 százalék fölötti gazdasági növekedés - adott számot a jövő évi költségvetés tervezetéről Lázár János miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

    A Miniszterelnökség vezetője három fontos célt jelölt meg a jövő évi büdzsével kapcsolatban: a teljes foglalkoztatás érdekében szükséges lépések megtételét, a családok támogatását és a biztonság garantálását.
    A legfontosabb a gazdasági stabilitás biztosítása - hangoztatta, kérdésekre pedig azt is közölte, hogy 2018-ban változatlan mértékű személyi jövedelemadót terveznek, és a honvédelmi kiadások emelésével számolnak. A reklámadó jövő évi mértékéről még nincs döntés - jelezte.
    A tárcavezető beszámolt továbbá arról, hogy a kormány még idén megkezdi az e-számla bevezetését, egy év türelmi idővel, így kezdetben önkéntes lesz a csatlakozás hozzá.
    A kormány áttekintette Paks II. helyzetét is - közölte, tudatva: megkezdődött a bővítés műszaki és pénzügyi szerződésének hatálybaléptetése. A cél, hogy ősszel átadják a munkaterületet az orosz félnek, így 2018-ban megkezdődhet a beruházás megvalósítása.
    A tervezett BKV-sztrájkról Lázár János azt mondta: a fővárosnak és a kormánynak is érdeke, hogy a közlekedési vállalatnál dolgozók normálisan keressenek. A kormány nem fogja magára hagyni a fővárost, és kész segíteni minden érintett nagyvárosnak is, de előtte át kell tekinteni a feltételeket és azt, hogy kinek milyen az anyagi helyzete - mondta, hangsúlyozva azt is: egy elhúzódó munkabeszüntetés senkinek nem lenne jó.
    A Pető-intézet konduktorainak bérproblémáira a miniszter ismét úgy reagált: elismerik az ott dolgozók munkáját, a bérhelyzet rendezése folyamatban van.
    Kérdésre arra is kitért, hogy az európai ügyészség létrehozását Magyarország nem támogatja, mert ehhez az alapszerződés módosítása kell, csak önkéntes lehet a csatlakozás, és azt is figyelembe kell venni, hogy egy ország igazságszolgáltatási rendszerének kialakítása a nemzeti szuverenitás része.
    A Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívásáról szóló felvetésekre közölte: államigazgatási döntésről van szó, és nincs köze ahhoz, hogy a diplomata nem tudott tető alá hozni egy találkozót Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump amerikai elnök között. A döntés azért született, mert új amerikai adminisztráció van - jelentette ki.
    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes teheráni látogatásával, a Magyarország és Irán közötti nukleáris együttműködéssel kapcsolatban Lázár János azt mondta: Orbán Viktor korábbi iráni látogatásakor született közös elhatározás egy oktatási, tudományos, kutatási célú "mini nukleáris erőmű" közös létesítéséről.
    Szintén kérdésre elmondta: 2010 után voltak hírek arról, hogy a titkosszolgálatok kormányzati megrendelésre megfigyeltek fideszes vezetőket, és nem tudja cáfolni ezeket a híreket. Az akkori vezetés birtokába juthattak információk fideszes vezetők életéről - tette hozzá, közölve: 2010 körül volt vizsgálat az ügyben.