Béla napja van. | 2024.04.23

Török miniszter: a boncolások során bebizonyosodott, hogy vegyi fegyverrel hajtották végre az idlíbi támadást

2017-04-06 09:40:19

 

A Törökországba szállítottak közül elhunyt három áldozat boncolása során bebizonyosodott, hogy vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást kedden az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Han Sejkun településén - írta a Millyet című török napilap az internetes oldalán csütörtökön, Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter Kirikkaléban tett nyilatkozatára hivatkozva.

 

    Bozdag elmondta: az érintettek fojtogató gáz következtében vesztették életüket, tüdejükben súlyos ödéma alakult ki. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a vizsgálatokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) képviselőivel közösen végezték a dél-törökországi Adana egyik kórházában. 
    A nyugati országok Damaszkuszt vádolják vegyifegyver-támadással, míg Moszkva szerint a szíriai kormányhadsereg egy fegyverraktárat talált el, ahol a lázadók vegyi fegyvereket tároltak.
    A WHO szerint a légicsapást követően 70 ember halt meg, és százak egészsége károsodott. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) úgy tudja, hogy legalább 86 halott van, köztük 30 gyerek és 20 nő. Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette: a szíriai rezsim több mint 100 embert ölt meg, beleértve legalább 50 kiskorút.
    Az Idlíbbel határos dél-törökországi Hatay tartomány kormányzói hivatalának szerdai közleménye szerint az incidens után 58 embert szállítottak török kórházakba.