Andrea napja van. | 2024.04.18

EP: átfogó választ kell adni a migráció kérdésére

2017-04-05 20:25:00

 Többoldalú és átfogó intézkedésekre van szükség a világméretű, számos áldozatot követelő migrációs hullám kezelésére - fogalmaztak az Európai Parlament képviselői szerdán.

    Az uniós parlament a menekült- és migránsáramlatok kezeléséről szóló jelentés elfogadásával végződött strasbourgi plenáris ülésén a képviselők leszögezték, a nemzetközi migráció nemzetközi összefogást igényel, szorosabb együttműködést az uniós intézmények, az ENSZ, a fejlesztési bankok és a helyi szervezetek között.
    Azt hangsúlyozták, hogy valódi, emberi jogi normákon alapuló közös európai migrációs politika kialakítására van szükség, amelyet a tagállamok közötti szolidaritás elve biztosít.
    A képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy nem elég átláthatók az Európai Unió, valamint Libanon és Jordánia közötti együttműködési megállapodás részletei, amelynek elfogadása ráadásul még sokára várható. Véleményük szerint az uniónak testre szabottan kellene segítséget nyújtani az egyes országok számára a migrációs hullám megállításában, továbbá úgy találták, az uniónak nem szabad arra ösztönöznie a harmadik országokat, hogy az együttműködés keretében erőszakkal térítsék el a migránsokat attól, hogy Európa felé induljanak.
    Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: a menekültválságot csak helyben lehet megoldani, Európának az elvándorlás megakadályozása érdekében helyben kell segítséget nyújtania az emberhez méltó életfeltételek megteremtésével.
    Véleménye szerint az elmúlt évek tragikus eseményei után az Európai Uniónak alapvetően változtatnia kell eddigi politikáján. Ahelyett, hogy a menekülteket akár közvetve Európába csalogatná, a helyben segítés hosszú távra megoldást jelentő stratégiáját kell kidolgoznia.
    "A menekültek nem lehetnek az európai önzés áldozatai, akiket másodrangú állampolgárként az európai munkaerőhiány pótlására kívánnak felhasználni" - fogalmazott a politikus.