Emma napja van. | 2024.04.19

Czibere: pályázat átmeneti és rehabilitációs intézmények fejlesztésére

2017-04-05 19:08:00

 Május 15-től december 29-ig lehet jelentkezni az átmeneti és rehabilitációs ellátást nyújtó szociális intézmények korszerűsítésére kiírt idei pályázatra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Szolnokon, 

    Czibere Károly a családok szolnoki átmeneti otthonában tartott eseményen elmondta: a döntően uniós finanszírozású pályázat keretösszege 3,8 milliárd forint. 
    Hozzátette: a pályázók a fejlesztésre 30 millió és 100 millió forint közötti összeget igényelhetnek.
    Az államtitkár  kiemelte: fontos, hogy a krízishelyzetbe kerülő családok megfelelő segítséget kapjanak, és meg lehessen akadályozni kedvezőtlen, visszafordíthatatlan folyamatok elindulását.
    A kormány célja, hogy a gyermekek a szüleikkel lehessenek és a családok otthonra találjanak a legnehezebb időszakban, lakhatási krízis esetén is - mondta Czibere Károly, hozzátéve: ebben segít a családok szolnoki átmeneti otthona és a többi ilyen intézmény is, amelyek valódi "menedéket" biztosítanak a családok számára, ezáltal megelőzhető az állami gondozásba vétel.
    Szólt arról, hogy ezekben az intézményekben nemcsak otthonra lelnek a családok, hanem fel is készítik őket az önálló életre életvezetési, jogi, pszichológiai, mentálhigiénés tanácsokkal, és segítséget kapnak a munkakeresésben is.
    Czibere Károly elmondta: a családok átmeneti otthonai fejlesztésének négy fontos eleme van. Az egyik a férőhelyek számának bővítése, ez az elmúlt öt-hat évben több mint 6 százalékkal nőtt. Jelenleg körülbelül 4100 hely van mintegy 160 intézményben, a kormány erre a célra évente 2,7 milliárd forintot fordít. 
    Hozzátette, a másik fontos fejlesztési irány az új, "külső" férőhelyek létrehozása az átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben és a rehabilitációs ellátásban az ellátottak megfelelő rehabilitációja, reintegrációja, reszocializációja érdekében. Az intézményben összesen 18 hónapot, a külső férőhelyen újabb 18 hónapot tölthetnek a családok az elmúlt év végi törvényi szabályozás alapján - mondta. 
    Az államtitkár a harmadik fejlesztési iránynak az említett, 3, 8 milliárd forint keretösszegű pályázatot nevezte. Pályázni az intézmények korszerűsítésén, bővítésén túl már külső férőhelyek létesítésére is lehet - közölte, megjegyezve: ez jelentheti egy lakás vásárlását, építést és korszerűsítést is. 
    A negyedik fejlesztési elem a béremelés: 2017-ben és 2018-ban az ágazatban az átlagbér 33 százalékkal fog emelkedni, miután az elmúlt három évben 22 százalékkal nőtt, bruttó 140 ezer forintról 175 ezer forintra - mondta Czibere Károly. Idén bruttó 200 ezer forint fölé, 2018-ban bruttó 230 ezer forint fölé fog emelkedni az ágazatban dolgozók átlagbére. Ezt kiegészíti a szociális ágazati pótlék januártól történő emelése - tette hozzá.
    Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója arról szólt, hogy a szociális munkások megbecsüléséhez hozzátartozik a méltó munkakörülmények biztosítása is, a pályázat erre is lehetőséget nyújt.
    Elmondta: a segélyszervezet több mint tíz külső férőhellyel rendelkezik, ezeket modellprogramokból és támogatásokból működtetik. Hozzátette, a tapasztalataik nagyon kedvezőek, örömmel fogadták a pályázati lehetőséget.
    Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere az elmúlt időszak helyi fejlesztései között említette, hogy a Vízpart körúti idősotthon hetven, a Kaán Károly úti tíz hellyel bővült. A hajléktalanellátásban a Tószegi úton ideiglenes ellátási formát biztosítanak mintegy 110 embernek - közölte, hozzátéve: a Simon Ferenc úti bölcsőde huszonnyolc férőhellyel bővül, továbbá új óvoda épül a Hold úton és a Szapáry úton.