Csongor napja van. | 2024.04.16

NAIH: a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat alkotmányos módon működik

2017-04-05 12:02:41

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál (NBSZ) a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően, alkotmányos módon történik a titkos információk gyűjtése - ismertette Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a szakszolgálatnál végzett adatvédelmi audit előzetes eredményét szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

    Mint mondta, a NAIH a szakszolgálat vezetőjének felkérésére auditálta a szervezet titkos információgyűjtéssel kapcsolatos szolgáltatását. A szakszolgálat feladata hogy titkos információgyűjtést végezzen a titkos információgyűjtésre feljogosított szervezetek felkérésére. 
    Péterfalvi Attila hangsúlyozta: tudomásuk szerint még sosem került sor arra, hogy egy adatvédelmi hatóság átfogó jelleggel, a gyakorlatban ellenőrizze egy titkosszolgálat titkos információgyűjtő tevékenységét. 
    Mint mondta, külön módszert kellett kidolgozni az audithoz, tekintettel arra, hogy a hatóság rendelkezésére álló korábbi eszközök nem voltak alkalmasak a munka elvégzésére. Példaként említette, hogy a NAIH csak akkor folytathatott hatósági eljárást hivatalból, ha valószínűsíthető volt a jogsértés ténye, de mivel az érintett általában nem értesül arról, hogy megfigyelik, nem is tud a NAIH-hoz fordulni. 
    A kidolgozott módszer lényege az volt, hogy a szakszolgálat előre megtervezett, mesterségesen létrehozott teszt-szituációkban, a valósághoz hasonló körülmények között hajtotta végre a megfigyeléseket. A NAIH munkatársai játszották el a titkos információgyűjtés célszemélyeit, a képbe kerülő harmadik személyeket, és a megrendelő szervezet képviselőit is. A vizsgálat valamennyi, a szakszolgálat által igénybe vett eszközre kiterjedt, azaz volt többek között célszemély megfigyelése, lakás átkutatása, postai küldemény felbontása, számítástechnikai eszköz átvizsgálása. 
    A tesztek túlnyomó többsége "stress-teszt" volt, vagyis a gyakorlatban ritkán előadódó, igen bonyolult jogi megítélésű kísérleti helyzet volt. 
    A 2016 áprilisa és 2017 februárja között végzett 34 tesztről a szakszolgálat ugyanolyan jegyzőkönyveket, kép- és hangfelvételeket adott át, mint az "éles" megrendelések esetén. 
    Péterfalvi Attila jelezte: a tesztek kiértékelése még tart, az auditot az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tárgyalja, a nyilvánosság számára megismerhető részleteket pedig a hatóság következő évértékelő kiadványában teszik közzé.
    Az audit eredményének kiértékelése még folyamatban van, az azonban már most megállapítható, hogy a szakszolgálat elkötelezett az adatkezelés törvényességét illetően - hangsúlyozta. 
    Mint mondta, indokolt, hogy egy szervezetben koncentrálódik a titkos megfigyeléshez szükséges speciális technika és szakértelem. Hozzátette: az audit alapján megállapítható, hogy a végrehajtás törvényességének biztosítása a szakszolgálatnál olyan fontos szempont, amelyet a szervezet akár a megrendelő szervezettel szemben is érvényesít. 
    Szólt arról is, hogy a vizsgálat szerint a szakszolgálat olyan előzetes adminisztratívellenőrzési rendszert épített ki, amely előzetesen kiszűri azokat a megrendeléseket, amelyek törvénysértőek lehetnek. 
    Az audit jelenlegi eredményei alapján megállapítható az is, hogy a szakszolgálat gépezete csak a törvényben meghatározott feltételek maradéktalan fennállása - mint például bírói vagy miniszteri engedély és írásos megkeresés - esetén indulhat be, vagyis a szakszolgálat közreműködésével végzett megfigyelések során az engedély nélküli, tömeges adatgyűjtések kizárhatóak.