Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csaknem hat éve nem látott sebességgel növekszik az euróövezet gazdasági teljesítménye

2017-04-05 08:40:21

Közel hatéves csúcsra gyorsult márciusban az euróövezet gazdasági teljesítményének a növekedési üteme az IHS Markit gazdaságkutató intézet vállalati beszerzési menedzserek körében végzett felmérése szerint. 

    Márciusban az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 70 havi csúcsra, 56 pontra emelkedett a februári 55,5 pontról - szerdai bejelentés szerint. 
    A szolgáltatóipari és (a már korábban közölt) feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett összetett BMI pedig 56,4 pontra, 71 havi csúcsra nőtt a februári 56 pontról. 
    A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német összetett BMI 57,1 pontra, 70 havi csúcsra emelkedett márciusban, míg a francia mutató ugyancsak 70 havi csúcsra, 56,8 pontra erősödött. Eközben az olasz mutató 54,2 pontra, a spanyol pedig 56,8 pontra gyengült, mindkettő kéthavi mélypontnak számít.  
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
    A márciusi BMI adatok bíztató képet festenek az euróövezeti gazdasági növekedés kilátásairól - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.  Az adatok alapján Németországban és Franciaországban 0,6 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani az első negyedévben, Spanyolországban pedig a három hónap BMI-mutatói alapján 0,8-0,9 százalékos gazdasági bővülésre. 
    Összességében az euróövezetben 0,6 százalékos GDP-növekedés várható az első negyedévben - foglalta össze Chris Williamson.