Andrea napja van. | 2024.04.18

Dömötör: akkor lehet elmélyíteni az uniós együttműködést, ha az emberek támogatják

2017-04-05 07:13:48

A kormány egy erős Európát szeretne, azzal, hogy szóvá teszi az elhibázott döntéseket, éppen azt bizonyítja, hogy érdekli Európa sorsa - mondta a múlt héten elindított nemzeti konzultációval kapcsolatban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar Demokratának adott interjújában.

    A hetilap szerdán megjelent számában az államtitkár kifejtette: a Brexitre reagálva sokszor hallani az uniós színtéren, hogy több Európára van szükség, de szerinte ez nem jelenthet "biankó csekket" a brüsszeli vezetőknek. Csak akkor lehet elmélyíteni az uniós együttműködést, ha azt az állampolgárok is támogatják, és a nemzeti konzultációnak épp az a célja, hogy "asztalra tegye a vitás kérdéseket Brüsszellel".
    Sokkal jobb a vitákat idejében lefolytatni az egyes részkérdésekben, mintsem hogy az emberek az egész uniós együttműködést kérdőjelezzék meg - mondta a Brexitre utalva. "Mi egy erős Európát szeretnénk. (...) Azzal, hogy szóvá tesszük az elhibázott döntéseket, éppen azt bizonyítjuk, hogy érdekel minket Európa sorsa" - jelentette ki.
    A megerősített jogi határzárral kapcsolatban azt mondta, kedvezőek az első napok tapasztalatai, a határzárnak "komoly terelőhatása van". Ez azonban nem változtat azon, hogy a következő hónapokban fokozódhat a migrációs nyomás - tette hozzá. Ezért azt kell elérni, hogy a határok megerősített védelme ne magyar sajátosság legyen, hanem minden uniós ország tekintse magára nézve kötelezőnek - hangsúlyozta.
    A külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló, készülő jogszabályról Dömötör Csaba azt mondta: a javaslatot előkészítő szakemberek a legjobb nyugati gyakorlatokat is figyelembe veszik. Példaként említette, hogy az Egyesült Államokban a '30-as évek óta kötelező az úgynevezett ügynökszervezetek regisztrációja, és bizonyos időközönként beszámolót is kell készíteniük.
    Az államtitkárt a 2018-as választásról is kérdezték, véleménye szerint "nem kizárt", hogy ez lesz a legdurvább választási kampány a rendszerváltás óta, mert szerinte "ellenfeleik" brutalitással és hazugságokkal próbálják majd elfedni "a gondolat hiányát és a saját megosztottságukat", ezt pedig a kormányoldalnak is "figyelembe kell vennie".