Tivadar napja van. | 2024.04.20

A rektori konferencia a felsőoktatási kerekasztal összehívását kezdeményezi

2017-03-31 08:46:33

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a felsőoktatási kerekasztal összehívását kezdeményezi a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ügyében - közölte a felsőoktatási intézményeket tömörítő szervezet pénteken az MTI-vel.

    Az MRK tájékoztatása szerint a sajtóból értesültek a felsőoktatási törvény módosítását célzó javaslatról. Közölték: a rektori konferencia megtárgyalja az előterjesztést és kezdeményezik a felsőoktatási kerekasztal összehívását is.
    Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A Közép-európai Egyetem (CEU) diszkriminatívnak tartja a kedden benyújtott törvénymódosítást. Az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.
    Szerda este az államtitkár egyeztetett a CEU rektorával, ezt követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy a kormány nem tartja indokoltnak a törvényjavaslat visszavonását. Álláspontja szerint a módosító javaslatban foglaltak teljesíthetők.
    A CEU elnök-rektora csütörtökön azt közölte: a Közép-európai Egyetemnek továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni.