Auguszta napja van. | 2024.03.29

Spanyolországban a kormánypárt finanszírozását vizsgáló bizottságot hoz létre a parlament

2017-03-30 16:01:37

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) finanszírozását vizsgáló bizottságot hoz létre a parlament - döntött egyhangúlag az alsó ház csütörtökön Madridban.

    A hamarosan megalakuló testület működése annak kiderítésére irányul, hogy történetek-e szabálytalanságok a kormánypárt működésének finanszírozásában.
    A bizottság létrehozását a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt kezdeményezte, végül pedig maga a kormánypárt is támogatta.
    A Néppárt eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a bizottság munkája minden párt finanszírozására terjedjen ki, de javaslatával egyedül maradt az alsó házban kisebbségben lévő párt. Azonban a parlament felső házában, ahol a PP-nek abszolút többsége van, várhatóan megalakul ez a vizsgálóbizottság is.
    Az elmúlt években Spanyolországban több olyan korrupciós botrány robbant ki, amely kapcsolatba hozható a spanyol kormánypárthoz kötődő személyekkel.
    Bírósági eljárás zajlik például Luis Bárcenas, a Néppárt egykori pénztárnoka ellen, aki az ügyészség szerint elődjével együtt kettős könyvelést folytatott, illetve egy titkos és illegális, úgynevezett B kasszából választási kampányokat, épületfelújításokat és pénzjutalmakat fizetett 1990 és 2008 között. 
    Maga Bárcenas volt az, aki a bíróság előtt azt vallotta: már a kezdetektől, 1982 óta illegálisan finanszírozták a PP működését, amelyről a pártvezetés is tudott. Az ügyben a párt vezetőit nem gyanúsította meg az ügyészség.