Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin kész lenne Finnországban találkozni Trumppal

2017-03-30 16:59:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök kész lenne találkozni amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal az északi sarkköri országok finnországi csúcstalálkozóján.

    Putyin ezt a finn államfő felvetésére jelentette ki csütörtökön Arhangelszkben egy, a sarkvidéki területek fejlesztéséről rendezett nemzetközi tanácskozáson. Sauli Niinistö a fórumon kérdésre válaszolva azt mondta, hogy megtiszteltetés lenne számára a - jelenlegi két elnök közötti - első orosz-amerikai csúcs házigazdájának lenni, amire az orosz vezető azt válaszolta, hogy kész lenne részt venni egy ilyen találkozón, hozzátéve, hogy egy ilyen megbeszélést mindkét félnek alaposan elő kell készítenie.
    Korábbi jelentések szerint Putyin és Trump a G20-csoport július 7-8-án megrendezendő hamburgi csúcsán is találkozhat. Finnország májusban veszi át két évre az Északi-sarkvidéki Tanács soros elnökségét, a szervezet csúcstalálkozójának időpontját még nem hozták nyilvánosságra. 
    Az orosz elnök az arhangelszki fórumon nem zárta ki egyik találkozási lehetőséget sem, ugyanakkor a hetvenes években kezdődött, az EBESZ megalakulásához vezető helsinki folyamatra kitérve emlékeztetett rá, hogy Finnország már tapasztalatot szerzett a sorsdöntő események megrendezésében.
    Megerősítette, hogy kész találkozni Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, amikor az felkeresi Moszkvát, és megvitatni vele a terrorellenes harc problémáját. Hangsúlyozta, hogy az ezen a téren folytatott sikeres küzdelem érdekében Oroszországnak nemcsak az amerikai diplomáciai tárcával, hanem a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és a Pentagonnal is konstruktív módon együtt kell működnie.
    Putyin ismételten tagadta, hogy Oroszország beavatkozott volna az amerikai elnökválasztásba, és úgy vélekedett, hogy az ezzel kapcsolatos vádaskodások az egyesült államokbeli belpolitikai küzdelem részét képezik. Bírálta az "orosz kártya" kijátszását, rámutatva, hogy a kapcsolatok megrontása ellentétes az amerikaiak többségének érdekeivel. 
    Szavai szerint Oroszország jó kapcsolatokat akar az Egyesült Államokkal, minden más állítás "hazugság, koholmány és provokáció". Reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú viszony normalizálódik. Elmondta, hogy Moszkva nem kapott választ Washingtontól a kiberbiztonság terén való együttműködésre tett javaslatára. 
    Kijelentette, hogy Szíria ügyében, függetlenül az ezzel ellentétes kijelentésekkel, "a valós együttműködés" felerősödött.
    Kérdésre válaszolva Putyin átpolitizáltnak minősítette a vasárnapi oroszországi korrupcióellenes megmozdulásokon őrizetbe vettek szabadon bocsátását sürgető, Moszkvának címzett kérdéseket. Véleménye szerint azok célja a nyomásgyakorlás. 
    Niinistö az arhangelszki tanácskozáson felszólalásában egyebek között hangot adott véleményének, miszerint az EU és az Oroszország közötti feszültség nemhogy fokozódna, hanem inkább csökken.