Gedeon napja van. | 2024.03.28

Washington az ENSZ békefenntartói rendszerének gyökeres átalakítását tervezi 

2017-03-30 06:09:15

Az Egyesült Államok kormányzata az ENSZ békefenntartói rendszerének gyökeres átalakítására készül, egyebek közt drasztikusan csökkenteni akarja a kéksisakosok létszámát - mondta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerdán a Külkapcsolatok Tanácsának rendezvényén. 

    Ez az átalakítás - mint Haley szavaiból kiderült - lényegében azt jelenti majd, hogy az Egyesült Államok radikálisan csökkenteni tervezi anyagi hozzájárulását az ENSZ békefenntartói küldetéseihez. 
    A nagykövet kifejtette, hogy áprilisban, amikor az Egyesült Államok lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) soros elnöke, javasolni fogja a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgálatot teljesítő 19 ezer ENSZ-békefenntartó katona létszámának drasztikus csökkentését, ezt követően pedig hasonló karcsúsítást szeretne Haiti szigetén is.
    "Nincs ott többé szükség ennyi kéksisakosra" - mondta hozzátéve, hogy Washington hasonlóképpen csökkenteni szeretné az Elefántcsontparton és Libériában lévő békefenntartók létszámát is.    
    Haley hangsúlyozta, Washingtonnak nem egyszerűen az a célja, hogy spóroljon a kéksisakosok (a békefenntartók) misszióinak költségein, hanem mindenekelőtt azt szeretné elérni, hogy ezek a küldetések hatékonyabbak legyenek, és világos, egyértelmű stratégiai célok jegyében tevékenykedjenek.     "Megdöbbentő, hogy az ENSZ-ben jelenleg alapvető felmérések és értékelések sincsenek a békefenntartók tevékenységéről" - állította. Megerősítette, hogy az amerikai kormányzat a békefenntartó missziók összköltségeihez a hozzájárulását 29 százalékról 25 százalékra akarja csökkenteni.
    A kéksisakosok évi költségvetése 7,9 milliárd dollár. 
    "Az Egyesült Államok a világ lelkiismerete, és e szerepünkről nem is akarunk lemondani, ám kitartunk amellett, hogy ezt az ENSZ-ben is értékeljék és tiszteletben tartsák" - hangoztatta az amerikai ENSZ-nagykövet.