Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hiventures: megszülettek az első uniós finanszírozású befektetési döntések

2017-03-29 16:42:00

 A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoporthoz tartozó Hiventures Állami Kockázati Tőkealap-kezelő (korábban Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő) augusztus óta kilenc startup vállalkozásba fektetett be az MFB meglévő alapjaiból, márciusban pedig az uniós forrásból is megszülettek az első befektetési döntések - jelentették be az alapkezelő vezetői szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

    Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója elmondta, az alapkezelő működéséhez 50 milliárd forint áll rendelkezésre. A két bejegyzett alap közül az MFB finanszírozású 20 milliárd forintos tőkealapot az ország egész területén, korlátozás nélkül be lehet fektetni startup vállalkozásokba, ezt a központi régiós projektek finanszírozására szánják. Uniós forrásból a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül 30 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a Nemzeti Kutatásfejlesztési Innovációs Állami Tőkealapot - ezt a konvergencia régiókban lehet felhasználni - már bejegyezték, és folyamatban van az Információkommunikációs Tőkealap felállítása is.
    Az MFB alapból 2016 augusztusa óta 1,86 milliárd forintról döntöttek, amelyből 730 millió forintot folyósítottak is. Megszülettek az első uniós forrásból finanszírozott kihelyezések is, egy inkubációs fázisban lévő vállalkozásba 9 millió, egy magvető típusúba pedig 120 millió forintot fektetnek - ismertette a vezérigazgató.
    Katona Bence, a Hiventures befektetési vezérigazgató-helyettese elmondta, a rendelkezésre álló 50 milliárd forintból 10 milliárd forintot az inkubációs, 16 milliárdot a magvető, 24 milliárdot pedig a startup életszakaszra allokáltak.
    Az inkubációs tőkeprogramban azok a mikrovállalkozások vehetnek részt, amelyeknek megvan az ötletük, ám szükség van a koncepció üzleti tartalommal való megtöltésére. Az ötletekre 9 millió forintot adnak, amelyért a Hiventures 9 százalékos tulajdonrészt kér az együtt megalapítandó cégből. E mellé egy mentorhálózatot is biztosítanak, a mentor egy évig foglalkozik a céggel, amelyből 3-6 százalékos részesedést kaphat. A cég tulajdonosának 85 százalékos részesedése marad, így lehetősége van arra, hogy további finanszírozási körökben részt vegyen. Az inkubációs területen a 7 éves befektetési periódusban évente 100-120 tranzakcióval számolnak, a február 1-jei indulás óta 201 befektetési igény érkezett.
    A magvető tőkeprogram olyan mikro-, kis- és középvállalkozások számára érhető el, amelyeknél már megvalósult a termékfejlesztés jelentős része, és a továbblépéshez tőkére volna szükség. Az átlagos befektetés 80 millió forint lesz a tervek szerint, éves szinten 20-25 tranzakciót terveznek. A program indulása óta erre 163 befektetési igény érkezett.
    Akinek pedig már van egy terméke, és arra valós piaci kereslet, az értékesítés felfuttatásához a startup termékre pályázhat. Itt 300 millió forintos átlagos befektetési mértékkel és évente 10-12 ügylettel kalkulálnak a 7 éves befektetési periódus alatt. Eddig 101 befektetési igénnyel fordultak az alapkezelőhöz.
    A vezérigazgató-helyettes megjegyezte, igyekeznek minél gyorsabban dönteni, az inkubátor terméknél akár két-három hónap alatt meghozzák a döntést, a finanszírozásig is el tudnak jutni, a magvető szakasznál négy hónapos átfutási idővel számolnak.
    Kitért arra is, hogy a befektetési igények kétharmada mindhárom területen a közép-magyarországi régióból, egyharmada pedig a konvergencia régióból érkezett, de szeretnék ezt az arányt megváltoztatni, ezért országos körútra indultak, az első állomás Győr volt.
    Katona Bence elmondta, minden szektorból jelentkeznek befektetési igénnyel a vállalkozások, a tőkealap-kezelő nem preferál egy ágazatot sem, a technológiai alapú, nagy növekedési képességű, a nemzetközi piacokat megcélzó vállalkozásokra összpontosítanak. Építik nemzetközi kapcsolataikat is, mivel a befektetésből való kilépésük megtörténhet egy stratégiai befektető megjelenésével is, illetve nemzetközi tőke bevonásával.
    A tőkebefektetési programok külföldön élő magyarokat is hazacsábíthatnak. Több külföldi startup vállalattal is tárgyalnak, amelyek hajlandóak lennének idehozni a vállalkozásukat. Az sem kizárt, hogy olyan EU-tagállamban lévő startup vállalatba fektessenek, amely Magyarországon hoz létre leányvállalatot, és azon keresztül használja fel a tőkebefektetést - mondta Katona Bence.