József napja van. | 2024.03.19

Tusk: a brit kormány bejelentette a kilépési folyamat megindítását

2017-03-29 14:05:00

Megküldte az értesítést a brit kormány a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot - jelentette be szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

    "Kilenc hónap után az Egyesült Királyság megküldte az értesítést" - írta az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője a Twitteren, röviddel azután, hogy Tim Barrow, az EU melletti brit nagykövet átadta neki a Theresa May miniszterelnök által aláírt levelet.
    A bejelentést követően nyilatkozatot adott ki az Európai Tanács, amelyben leszögezték, egységesen, konstruktív szellemben fognak fellépni a bennmaradó tagállamok a szigetország kilépésének feltételeiről szóló tárgyalásokon, és meg fogják védeni az érdekeiket.
    A dokumentum szövegét jóváhagyó "huszonhetek" sajnálatukat fejezték ki a britek döntése miatt, azonban kiemelték, hogy készen állnak a most következő folyamatra, és reményüket fejezték ki, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is közeli partnere marad az uniónak.
    Hangsúlyozták: mindenekelőtt a bizonytalanság mérséklésére van szükség, amihez elsődleges fontosságú az állampolgárok jogainak biztosítása.
    Sajtóértekezletén Donald Tusk arról számolt be, hogy a kárelhárításról fognak szólni a kilépési tárgyalások, a cél az EU állampolgárai, vállalatai és tagországai által elszenvedett veszteségek minimalizálása.
    Bejelentette, pénteken közzé fogja tenni a javaslatait az iránymutatásokra, amelyek alapján Michel Barniernek, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyalónak el kell járnia a kiválási tárgyalások során.
    Ezen iránymutatásokról a bennmaradó tagországok vezetőinek kell megegyezniük az április 29-i csúcstalálkozójukon. A bizottság ezt követően tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amit még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.
    Tusk felhívta rá a figyelmet, hogy most még semmi nem változott, a "kilépés pillanatáig" érvényesek maradnak a szigetország szerződéses jogai és kötelezettségei.
    Azt kívánjuk, hogy bárcsak ne lépne ki az Egyesült Királyság, de van egy pozitív oldala is a Brexitnek, mégpedig az, hogy "eltökéltebbé és egységesebbé" tette a "huszonheteket" - fogalmazott sajtótájékoztatóján az Európai Tanács vezetője.
    Hozzátette, ennek ellenére "sem Brüsszelben, sem Londonban nincs értelme úgy tenni, mintha ez egy vidám nap lenne".
    Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó többi 27 ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.