József napja van. | 2024.03.19

Nagykövetség: az Egyesült Államok aggódik a CEU-t érintő törvényjavaslat miatt

2017-03-29 13:58:00

 Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által kedden benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-európai Egyetem (CEU) működését Budapesten - írta a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott nyilatkozatában.

    David Kostelancik közölte: magyarok ezreit oktatta és alkalmazta az egyetem, amely az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval.
    "Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben" - jellemezte az egyetemet.
    A CEU az amerikai-magyar kapcsolatok sikertörténete, amely erős kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban - hangsúlyozta, hozzátéve: országa ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az egyetem működését vagy függetlenségét.
    Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról azt mondta, a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezne. Az államtitkár nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a CEU ellehetetlenítése-e a kormány célja, és jelezte: szerda este ülnek le tárgyalni az egyetem rektorával.