József napja van. | 2024.03.19

Elemzők: szezonális hatások okozták a munkanélküliség alig mérhető emelkedését

2017-03-29 13:22:00

Szezonális hatásokkal magyarázták az MTI-nek nyilatkozó elemzők azt, hogy a vártnál kissé magasabb lett a december-februári munkanélküliségi ráta; 4,4 százalékra emelkedett a mutató a november-januárra közzétett 4,3 százalékról.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott jelentése szerint a február végén zárult három hónap átlagában 73 ezerrel, 203 ezerre csökkent a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz hasonlítva. A munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal, 4,4 százalékra esett. Az előző gördülő negyedév óta, amikor 4,3 százalékos volt a munkanélküliség, 28 ezerrel csökkent a 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma és 5 ezerrel nőtt a munkanélkülieké.
    Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint a munkanélküliség enyhe emelkedése szezonális hatásokkal magyarázható, a munkanélküliségi ráta téli időszakra jellemző emelkedését ugyanis mindeddig ellensúlyozta a munkaerőpiaci helyzet feszessége.
    A mostani minimális növekedés ellenére úgy látja, hogy a munkaerőpiac feszesedése folytatódhat idén. Így a téli szezonális hatás elmúltával a munkanélküliségi ráta ismét mérséklődhet, s célba veheti a 4 százalékos szintet. Éves átlagban 4,1 százalékos rátát prognosztizál.
    A feszített munkaerőpiac és a gyorsan emelkedő bérek hatása előbb utóbb vélhetően a fogyasztói inflációs adatokban is megjelenik majd, tette hozzá az Erste Bank szenior elemzője, aki az idei évre éves átlagban 2,5 százalékos, 2018-ra pedig 3,4 százalékos inflációt vár. Mindkét év inflációs mutatójára felfelé irányuló kockázatokat lát, pontosan a bérinfláció nehezen számszerűsíthető hatásainak köszönhetően. Távolabbra kitekintve az infláció tartósan is a 3 százalékos jegybanki cél fölött marad majd - vetítette előre.
    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat. Az igen jelentős szakemberhiány pedig a termelékenység fokozását kényszerítheti ki a vállalkozásokból - tette hozzá.
    A következő hónapokban a foglalkoztatottak száma, szezonális hatások miatt, átmenetileg 4,4 millió alatt maradhat, így az idei év elején, szintén szezonális hatások miatt, átmenetileg újra 4,5 százalék fölé emelkedhet a munkanélküliségi ráta. Idén ugyanakkor folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése, így az év második felében már tartósan 4 százalék alá süllyedhet a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak száma pedig megközelítheti a 4,5 milliót - fejtette ki.
    A Takarékbank szerint idén 4 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 5,1 százalékról.