József napja van. | 2024.03.19

A párizsi klímacsúcs volt elnöke bírálja az Obama intézkedéseit eltörlő Trump-rendeletet

2017-03-29 12:40:00

 Laurent Fabius volt francia külügyminiszter, a párizsi klímamegállapodást tető alá hózó ENSZ-klímacsúcs elnöke "súlyos visszalépésnek" nevezte szerdán Donald Trump amerikai elnöknek azt a rendeletét, amely eltörölte az elődje, Barack Obama által hozott klímavédelmi intézkedéseket.

    "A fontos védelmi szabályozások felszámolása, a fosszilis energiák szennyező projektjeinek támogatása, ezen a téren a nemzeti és nemzetközi költségvetések jelentős megnyirbálásának bejelentése ellentétes a legmegalapozottabb tudományos ismeretekkel, és a már 141 ország, köztük az Egyesült Államok által is ratifikált párizsi klímamegállapodás által megfogalmazott általános érdekű célokkal" - írta közleményében Laurent Fabius.
    "Az országok, a helyi önkormányzatok, a vállalatok, a civil szerveztek, az állampolgárok feladata, hogy mindenhol fellépjenek és megerősítsék konkrétan is, hogy ragaszkodnak a Párizsban tett kötelezettségvállalásokhoz, megvalósítva azokat" - tette hozzá a volt külügyminiszter, a francia alkotmánytanács jelenlegi elnöke.
    A volt francia külügyminiszter nevéhez fűződik a Párizsban 2015. december 12-én az ENSZ 21. klímakonferenciáján 195 ország részvételével megszületett megállapodás tető alá hozása. A keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt próbálja tartani az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok említése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott.
    A két hónapja hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök kedden írta alá az elődje, Barack Obama által hozott klímavédelmi intézkedéseket eltörlő elnöki rendeletét, és ismét hitet tett az olajkitermelés és a szénbányászat fontossága mellett.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány