József napja van. | 2024.03.19

Az EU energiaügyi biztosa sajnálatát fejezte ki az amerikai klímapolitika fordulata miatt

2017-03-29 12:25:00

Sajnálatát fejezte ki szerdán Miguel Arias Canete uniós klíma- és energiaügyi biztos amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök előző nap aláírta az elődje, Barack Obama által hozott klímavédelmi intézkedéseket eltörlő elnöki rendeletét.

    "Sajnáljuk, hogy az Egyesült Államok visszavonja a klímapolitikája fő pillérének számító, úgynevezett tiszta energia tervet" - fogalmazott a spanyol politikus.
    "Meglátjuk, milyen más módon kíván az Egyesült Államok eleget tenni a párizsi klímaegyezmény szerinti kötelezettségeinek" - tette hozzá. Washington azt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest.
    Szakértők szerint az Obama által 2013-ban elfogadott, "tiszta energia terv" néven ismertté vált csomag kulcsfontosságú lenne a fenti célok eléréséhez, nélküle az "gyakorlatilag lehetetlen" - írta a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti lap.
    "Mások talán visszafordulnak, az Európai Unió és Kína azonban teljes gőzzel halad a párizsi egyezmény céljainak megvalósítása, a tiszta energiai fordulat felé" - hangsúlyozta a jelenleg Pekingben tárgyaló Canete.
    Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár kedden Brüsszelben kijelentette, ha Trump "nem is fogadja el a klímaváltozást", a világ összes többi országa teljesíteni fogja a párizsi egyezmény szerinti vállalásait.
    "Úgy gondolom, veszíteni fog (a klímapolitikai fordulatával)" - mondta az amerikai elnökről a világszervezet egykori vezetője, de nem bocsátkozott részletekbe.
    Trump keddi rendelete a "tiszta energia terv" felfüggesztését és felülvizsgálatát rögzíti, a gyakorlatban azonban Obama számos intézkedésének a megsemmisítését jelenti. Így például eltörli a globális felmelegedés egyik kiváltójának tartott üvegházhatású szén-dioxid gáz kibocsátásának felső határát, feloldja az eddig bezáratott szénerőművekre vonatkozó zárlatot és a szövetségi szénbányák működésére kimondott moratóriumot, illetve engedélyezi a hidraulikus technológiával történő kőolajkitermelést.