József napja van. | 2024.03.19

Aleksandar Vucic nem kampányol Koszovón, szimpatizánsait azonban megdobálták

2017-03-29 11:50:00

 Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök és elnökjelölt nem utazik szerdán Koszovóba, hogy részt vegyen elnökjelölti kampányrendezvényén, amelyet ugyan nélküle is megtartottak volna, ám a rendezvény veszélybe került, mert az oda utazó szimpatizánsok autóbuszait a helyi albán szélsőségesek kövekkel dobálták meg, és nem akarták tovább engedni.

    Aleksandar Vucic szerdán az észak-koszovói Leposavicban vett volna részt elnökjelölti kampányrendezvényén, ám kedd este bejelentette: mégsem utazik a koszovói városba, mert a helyi hatóságok feltételeket támasztottak odautazásával kapcsolatban, ő pedig nem hagyhatja, hogy bárki is zsarolja. A pristinai sajtó közlése szerint a koszovói vezetés kijelentette: Vucic megtarthatja a rendezvényt, de nem tarthat vele Nebojsa Stefanovic belügyminiszter és Zoran Djordjevic védelmi miniszter. Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter pedig azt is közölte: Aleksandar Vucic mindössze három órát tartózkodhat Koszovóban.
    A szerda kora délutáni kampánygyűlésre több tucat autóbusznyi szimpatizáns indult útnak Koszovó több településéről. A körülbelül 60 járművet azonban helyi albánok, a sajtó információi szerint a nacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) mozgalom tagjai megdobálták, majd feltartóztatták, így a mintegy háromezer szimpatizáns nem tudott a helyszínre utazni. Az úttorlaszoknál állók Szerbia és Vucic ellenes transzparenseket lengettek.
    A koszovói rendőrség azt tanácsolta a szerb szervezőknek, hogy álljanak el a szimpatizánsok szervezett szállításától, és elégedjenek meg néhány autóbusz átengedésével, a helyi hatóságoknak ugyanis nincs elegendő emberük a teljes konvoj biztosítására.
    Szerbiában április 2-án tartanak elnökválasztást. A szerb politikusok többsége az utóbbi években mindig megragadta az alkalmat, hogy a választási kampány során Koszovóba utazzon, arra a területre, amelyet Szerbia még mindig saját, többségében albánok lakta, déli tartományának tart annak ellenére, hogy Pristina 2008-ban kikiáltotta függetlenségét.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány