Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szydlo: a V4-országok hamarosan az innováció jelképévé válhatnak

2017-03-28 20:23:00

 A visegrádi országok nemsokára az innováció jelképévé, "Európa startupjává" válhatnak - értékelte Beata Szydlo lengyel kormányfő kedden Varsóban, a Visegrádi Csoport (V4) csúcstalálkozója alkalmából szervezett, a térség innovációs kezdeményezéseivel foglalkozó konferencia pódiumbeszélgetésén.

    "Meg akarjuk teremteni az +innovációs ökohálózatot+ úgy, hogy lehetővé tesszük az új, nagyszerű ötletek megszületését, és ezt a tudománnyal és a gazdasággal kapcsoljuk össze" - foglalta össze Szydlo a Közép- és Kelet-európai Innovátorok Kongresszusa című, a keddi V4-csúcstalálkozó alkalmából szervezett nemzetközi konferencia fő célkitűzését.
    A konferencián részt vevő fiatal vállalkozókhoz fordulva a lengyel kormányfő azt mondta: "Kötelességünk, hogy megteremtsük a feltételeket fejlődésükhöz". Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok hazájukban valósíthassák meg álmaikat, és gondolkodhassanak családalapításról, jövőjükről.
    A lengyel kormányfő kiemelte: Magyarország példaadó az Európában bekövetkező változások terén, és a másfél éve Lengyelországban kormányra került Jog és Igazság (PiS) párt választási programjának gazdasági és politikai részét is megihlette.
    Szydlo rámutatott: a V4-ek képesek összefogásra, kompromisszum-keresésre a számukra kulcsfontosságú témákban. "Sokakat elbűvöl, hogy együtt valami nagyot tudunk teremteni". A térség "emberközeli" - fogalmazott, hozzáfűzve: "a V4 jelképévé kellene, hogy váljon az innovációképesség" - fogalmazott." A V4 Európa startupja - ez nem is hangzik rosszul" - jelentette ki.
    Robert Fico szlovák miniszterelnök ebben a vonatkozásban rámutatott: tíz évvel ezelőtt még az országcsoportot "formálisnak látták", nem tulajdonítottak neki nagyobb jelentőséget. Az, hogy jelenleg az uniós színtéren a V4 tagországait "gyakran bírálják, azt jelenti hogy eredetiek, új témákkal állnak elő" - fogalmazott.
    "A V4 nem helyettesítheti az EU-t, de jelentősége növekedni fog" - jelentette ki Fico, rámutatva, hogy az országcsoport az itt lakó több mint 60 millió embert képviseli. A V4-ek tiszteletben tartják egymás "specifikus vonásait, s ha valamiben nem értenek egyet, a közös nevezőt keresik" - értékelte.
    A V4-eknek erőteljesebben kellene együttműködniük az innovációban élenjáró országokkal, többek között Dél-Koreával vagy Japánnal - szorgalmazta a szlovák kormányfő.
    Arra a kérdésre, hogy milyen hatással volt Szlovákiára az euró bevezetése, Fico úgy válaszolt: több előnyt mint hátrányt lát ebben. "Tiszteletben tartom az összes tagállam tempóját, ami az euróövezeti csatlakozást illeti" - jegyezte meg ugyanakkor.
    Bohuslav Sobotka cseh kormányfő hangsúlyozta: térségünk versenyképességét "nem alacsony fizetésekre, alacsony adókra, hanem a jól képzett munkaerőre kell alapozni". Egyúttal rámutatott a műszaki képzés támogatásának elsőrendű fontosságára.
    Fontosnak nevezte, hogy a V4 országaiban kedvező jogi és pénzügyi feltételeket teremtsenek a kis- és középvállalkozóknak. Rámutatott, hogy Csehország gazdaságát a nemzetközi cégek tevékenysége gyengíti.
    A pódiumbeszélgetés végén a V4 miniszterelnökei az innovációs kezdeményezések támogatásáról szóló egyezményt írtak alá. Beata Szydlo elmondta: a nyilatkozat a V4-ek egy magasabb szintű együttműködésének kezdetét jelentheti.
    A Varsói Nyilatkozat című dokumentum értelmében a V4 intézményeként 2000 óta működő, idén 8 millió euróval rendelkező Nemzetközi Visegrádi Alapban (IVF) külön keretet biztosítanak majd a térségbeli kutatóintézetek, kis- és középvállalkozások támogatására.
    A nyilatkozat szerint a V4-ek együtt fogják népszerűsíteni térségünk szerepét a kutatásban és az innovációban, és az új technológiák, a startupok, a digitalizáció terén működnek majd együtt, többek között az uniós alapok jobb kihasználására törekedve. A dokumentum külön hangsúlyt helyez az új generációjú mobilszolgáltatások (5G) terén kifejtendő, a térség versenyképességét célzó együttműködésre.