Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EB az áttelepítéssel kapcsolatos kötelezettségeire figyelmeztette Ausztriát

2017-03-28 13:41:39

Ausztriának eleget kell tennie a kötelezettségeinek, következményei lennének a kilépésnek a menedékkérők áttelepítését célzó uniós programból - figyelmeztetett az Európai Bizottság (EB) illetékes szóvivője kedden, miután az osztrák kancellár bejelentette, országa nem akar menekülteket befogadni Görögországból és Olaszországból.

    Natasha Bertaud a brüsszeli testület szokásos napi sajtóértekezletén elmondta, "Ausztriának eleget kell tennie a tanácsi döntésből eredő jogi kötelezettségeinek és meg kell kezdenie az áthelyezést".
    Hangsúlyozta, egyetlen ország sem vonhatja ki magát egyoldalúan a 160 ezer menekült áttelepítését célzó megállapodásból, amelyet 2015 szeptemberében fogadott el minősített többségi szavazással az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács.
    Ausztria körülbelül 90 ezer menekültet fogadott be 2015-ben, az ország ezért tavaly év végéig mentességet kapott a menedékkérők elosztására irányuló áthelyezési mechanizmus alól. Ausztriának a megállapodás értelmében mintegy kétezer menekültet kellene fogadnia Görögországból és Olaszországból.
    Christian Kern osztrák kancellár viszont azon véleményének adott hangot, hogy az illegálisan érkezők ellátásával Ausztria ezt a kötelezettségét már teljesítette, ezért levélben az ország álláspontjának megértésre kérte az Európai Uniót. "Vizsgáljuk, hogy kaphatunk-e mentességet vagy halasztást" - mondta.
    Reinhold Mitterlehner alkancellár később azt mondta: kevés esélyét látja, hogy Kern kezdeményezése sikerrel jár majd. 
    A bizottsági szóvivő erre reagálva leszögezte, Bécs csakis törvényellenesen vonhatná ki magát a programból, ami "rendkívül sajnálatos lenne és következményekkel járna".
    A menedékkérők áthelyezése a vártnál jóval lassabban halad, eddig kevesebb mint 15 ezer áttelepítésre került sor a mechanizmus keretében.
    A sajtóértékelésekben kiemelték, hogy az osztrák kormány a közvélemény nyomására tavaly óta szigorított a bevándorlási politikáján.