Auguszta napja van. | 2024.03.29

NAV: érdemes havonta ellenőrizni a köztartozásmentes adatbázis feltételeit

2017-03-28 09:00:12

Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), az adókötelezettségeket határidőben teljesítenie kell. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a tagságot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi, MTI-nek küldött közleményében.

    A köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés általánosan helyettesíti a nemleges adóigazolást minden olyan eljárásban, ahol a tartozásmentesség igazolását jogszabály írja elő. 
    Néhány eljárásban azonban (helyi önkormányzati képviselők, ekáer) fordítva, a nemleges adóigazolás nem helyettesítheti a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplést. Sokan azért kérik a felvételüket, mert a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) szeretnék igényelni, aminek fontos feltétele a köztartozás-mentesség.
    A NAV honlapján található nyilvános adatbázis minden hónap 10-én frissül és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA nyomtatványon kérték a felvételüket és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.
    A tapasztalatok szerint előfordul, hogy a listán szereplők figyelmetlenségből elmulasztanak benyújtani egy bevallást, vagy nem fizetik be határidőre az adót. Az adatbázis tagjainál a NAV havonta vizsgálja a tagság feltételeit. Ha valaki a felülvizsgálatkor ezeknek már nem felel meg, a törvény alapján kikerül a köztartozásmentes adózók közül. Amennyiben azonban ismét teljesíti a feltételeket és újra kéri felvételét a KOMA nyomtatványon, visszakerülhet az adatbázisba - írták.