Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Fidesz-frakció lezártnak tekinti a választási jogszabályokkal kapcsolatos vitát

2017-03-28 08:19:59

A Fidesz frakciója lezártnak tekinti a választási jogszabályokkal kapcsolatos vitát, miután közlése szerint az ellenzéki pártokkal nem lehetett egyezségre jutni a választási eljárási és kampányfinanszírozási jogszabályok módosításáról.

    Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője és Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében kifejtette: a március 9-i ötpárti egyeztetésen az ellenzéki frakciók képviselői nem biztosították támogatásukról az általuk szövegszerűen korábban megismert javaslatokat és március 20-ig végleges frakcióálláspontot ígértek. E határidőig azonban az MSZP elutasította, hogy a tervezetet jelenlegi formájában támogassa, a többi frakció pedig vissza sem jelzett. 
    A választási eljárási és kampányfinanszírozási jogszabályok módosítása kétharmados többséget igényel, így arra az ellenzék támogatása nélkül nincs lehetőség - mutatott rá Kósa Lajos és Gulyás Gergely. 
    "A Fidesz tudomásul veszi, hogy ma az ellenzékkel kétharmados törvények esetén még technikai, illetve korábban szavakban az ellenzék által is támogatott módosításokról sem lehet egyezségre jutni. Az e módosítások elmaradásából eredő következményekért a felelősség az ellenzéki pártokat terheli" - írták. 
    A Fidesz-frakció közleménye kitér arra, hogy a hatályos választójogi törvény a Velencei Bizottság véleményével összhangban "megfelelő alapját képezi a valódi, demokratikus választások lebonyolításának." Hangsúlyozták: a 2014-es választáson a magyar választójogi szabályozás jól vizsgázott, a választási szabályok a parlamenti képviselők létszámának megfelezése után is megőrizték a Magyarországon 1990 óta megszokott pártlisták és egyéni jelöltek közötti választási lehetőséget. Az új választási eljárási törvény lehetővé tette, hogy a korábbiaktól eltérően a külföldön lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok levél útján szavazhassanak. A kampányfinanszírozási törvény a költségeknek reális felső korlátot szabva megóvja a pártokat attól, hogy a kampányköltségek biztosítása érdekében gazdasági lobbik foglyaivá váljanak.
    Emlékeztetettek arra, hogy az egyes részletszabályokat ért kritikák miatt a Fidesz ötpárti egyeztetést kezdeményezett annak érdekében, hogy a garanciák csökkentése nélkül egyszerűsítsék azokat a választási eljárási szabályokat, amelyek a levélszavazatok mintegy egyötödének érvénytelenségét eredményezték, illetve amelyek a valós választói támogatottsággal nem rendelkező pártok esetén a kampánytámogatás visszafizetésére teremtettek volna lehetőséget.