Csongor napja van. | 2024.04.16

Az izraeli kormányfő együttműködést ígér az amerikai elnöknek a közel-keleti békefolyamat sikere érdekében 

2017-03-27 20:15:00

 Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az Izrael-barát amerikai lobbiszervezet, az AIPAC konferenciájának küldött videóüzenetében megerősítette, hogy együtt kíván működni Donald Trump elnökkel az izraeli - palesztin békefolyamat sikerét célzó erőfeszítésekben. 

    Netanjahu a Jeruzsálemből élőben közvetített üzenetben leszögezte: elkötelezett a palesztinokkal és az egész arab világgal megbékélésre törekvő erőfeszítések mellett. 
    A zsidó állam miniszterelnöke azonban a tárgyalásokra vonatkozóan konkrétumokat nem említett, és kerülte azt is, hogy megerősítse az úgynevezett kétállami megoldásról - tehát az Izrael melletti palesztin állam létrehozásáról - szóló álláspontot is. A videóüzenetben úgy fogalmazott: "Izrael állam és én magam is kezet nyújtunk valamennyi békés szomszédunknak. Izrael elkötelezett, hogy együttműködjön Trump elnökkel a palesztinokkal és valamennyi szomszédunkkal kötendő béke elősegítése érdekében". 
     Netanjahu dicsérte Donald Trumpot, aki szerinte sokkal pozitívabb hangot ütött meg Izraellel kapcsolatban, mint demokrata párti elődje, Barack Obama. Megköszönte az amerikai elnöknek, hogy a nemrégiben benyújtott költségvetési tervezetében "teljes egészében finanszírozza az Izraelnek nyújtandó katonai segítséget". Egyúttal reményét fejezte ki: az izraeli-amerikai kapcsolat lehetővé teszi, hogy elejét vegyék annak, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki. 
    Az AIPAC, amely a legnagyobb és legbefolyásosabb Izrael-barát lobbiszervezet az Egyesült Államokban, vasárnap kezdte meg három napig tartó, szokásos évi konferenciáját. Donald Trump elnök - aki tavaly még az elnökjelöltségért küzdő politikusként beszédet mondott - az idén nem vesz részt a tanácskozáson. Az amerikai politikai és közélet valamennyi jelentős személyisége azonban - a szervezők előzetes tájékoztatása szerint - felszólal a rendezvényen. 
    Vasárnap este Mike Pence alelnök mondott beszédet, amelyben ismét megemlítette, hogy Trump elnök komolyan fontolgatja az amerikai nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe.