Auguszta napja van. | 2024.03.29

Scotland Yard: ketten vannak még őrizetben - FRISSÍTETT

2017-03-26 08:22:00

A Scotland Yard szombat esti tájékoztatása szerint egy ember van még őrizetben azok közül, akiket a szerdai londoni merénylet után őrizetbe vettek.

    A szombati, véglegesnek tekinthető adatok szerint ötvenen sérültek meg a támadásban, és a rendőrök által lelőtt 52 éves merénylővel, Khalid Masooddal együtt öten haltak meg.
    Az ötven sérült közül szombaton még tizenöten voltak kórházban.
    A legutóbbi halálos áldozat, a 75 éves Leslie Rhodes csütörtök éjjel hunyt el a londoni Kings College egyetemi kórházban. A két másik civil áldozat egy kétgyermekes, 43 esztendős brit nő, Aysha Frade, illetve egy amerikai turista, Kurt Cochran.
    Az áldozatok között van egy rendőr is, a 48 éves Keith Palmer, akit a támadó a parlament kapujánál megkéselt. Masoodot ezután lőtte le a parlamentnél járőröző fegyveres rendőri osztag.
    A rendőr meggyilkolása előtt Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd zsúfolt járdáján, amelyen 250 méter hosszan végiggázolt.
    A Scotland Yard szombat este közölte: a merénylet után összesen tizenegy embert vettek őrizetbe, de közülük kilencet további eljárás nélkül szabadon engedtek.
    Egy 58 éves birminghami férfi, akit a támadás másnapján vettek őrizetbe, továbbra is őrizetben maradt, ellene a terrorellenes törvény alapján folyik eljárás. Egy 32 éves nőt, akit Manchesterben vettek őrizetbe, óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, de a vizsgálat az ő esetében is folytatódik.
    Az előző, szombat délutáni tájékoztatás még két őrizetesről szólt, és arról, hogy két nő ellen szabadlábra helyezésük mellett folyik az eljárás. Azóta az egyik őrizetest elengedték, és az egyik szabadlábon lévő nő ügyében is megszüntették a vizsgálatot.    
    A nyomozók eddig 21 helyszínen tartottak házkutatást, 2700 különböző tárgyat foglaltak le, és nagymennyiségű számítógépes adatot is begyűjtöttek.
    A Scotland Yard vizsgálja azokat a jelentéseket is, amelyek szerint Masood két perccel a támadás előtt kódolt üzenetet küldött valakinek a WhatsApp üzenő alkalmazáson.
    A rendőrségi vizsgálat jelenleg annak kiderítésére összpontosul, hogy Masood - aki Adrian Russell néven született a délkelet-angliai Dartford városában, de használta az Adrian Russell Ajao, illetve az Adrian Elms személyazonosságokat is, mielőtt felvette a Khalid Masood nevet - teljesen egyedül cselekedett-e terrorista propaganda hatására, vagy kapott-e külső segítséget, esetleg utasítást valakitől, vagy valamely szervezettől.
    A Scotland Yard eddigi vizsgálatai szerint Masood az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények, köztük súlyos testi sértés, támadófegyverek birtoklása és a közrend elleni kihágások miatt többször állt bíróság előtt - először 1983-ban, utoljára 2003-ban -, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.