Gedeon napja van. | 2024.03.28

A szerb lakosság 84 százaléka ellenzi a NATO-csatlakozást egy felmérés szerint

2017-03-24 17:21:01

A lakosság 84 százaléka ellenzi, hogy Szerbia csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO), míg csupán 11 százaléka támogatná ezt a lépést - derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet pénteken, a NATO Szerbia elleni légicsapásai kezdetének 18. évfordulóján ismertették Belgrádban. 

    A kérdésben a megkérdezettek többségének határozott véleménye volt, csupán 5 százalékuk volt bizonytalan. 
    Az 1204 fő megkérdezésével március 10-17. között felmérés eredménye arra is rámutatott, hogy a válaszadók mindössze egyötöde szerint lenne hasznos, ha az ország csatlakozna a NATO-hoz, míg 70 százalékuk szerint ebből semmilyen haszon nem származna. 
    Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a légicsapások 18. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen leszögezte: Szerbia soha nem csatlakozik sem a NATO-hoz, sem más katonai tömbhöz, mindazonáltal szeretné mindenkivel fenntartani a jó kapcsolatot.
    A NATO 1999-ben 78 napon át tartó légicsapásokkal kényszerítette arra Jugoszláviát, hogy leállítsa a vérontást az ország túlnyomó többségében albánok lakta akkori déli tartományában, Koszovóban, így nem meglepő, hogy az utóbbi évek közvélemény-kutatásai szerint Szerbia lakossága ellenzi hazája belépését a katonai tömbbe.