Csongor napja van. | 2024.04.16

Szydlo: Varsó nem írja alá a római nyilatkozatot, ha nem tartalmazza a legfontosabb kikötéseit

2017-03-23 17:01:00

 

Lengyelország nem írja alá a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett EU-csúcstalálkozón elfogadandó nyilatkozatot, amennyiben nem tartalmazza a számára legfontosabb kikötéseket - erősítette meg csütörtökön Beata Szydlo lengyel kormányfő.

    Szydlo a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban elmondta: jelenleg nem lehet tudni, hogyan hangzik majd a római nyilatkozat végső változata, mivel a dokumentum szövegéről a tagállamok még folyamatosan egyeztetnek.
    A riporter azt firtatta, előfordulhat-e, hogy a nyilatkozatot nem fogadják majd el. A lengyel kormányfő szerint az összes tagállam közötti konszenzus hiányában természetesen ez megtörténhet.
    A lengyel kormánynak négy prioritása van, amelyeket a nyilatkozatnak "tartalmaznia kell, hogy értelme legyen, ne váljon puszta irattá, mely szépen hangzik ugyan, de semmilyen hatással nem lesz az Európai Unió politikájára" - közölte Szydlo. A visegrádi csoport kormányfőinek március eleji varsói csúcstalálkozóján közzétett nyilatkozat-tervezetre utalva, Szydlo az EU egységének megőrzését, az EU és a NATO szoros együttműködését, a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését és a közös uniós piac megőrzését említette a varsói prioritások között.
    A római csúcstalálkozóhoz "nagyon sok remény fűződött, sokak szerint áttörést, új Európa kezdetét várták tőle" - állapította meg Szydlo, hozzátéve: jó lenne, ha ez így is lenne, "de jelenleg az EU-ban nem uralkodik ilyen légkör". Az EU szerinte annyira mély válságban van, hogy nem kész ennyire bátor döntésekre.
    Azt a lehetőséget, hogy Varsó nem írja majd alá a római nyilatkozatot, már szerdán kilátásba helyezte Konrad Szymanski EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes. Az uniós ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság ülésén elmondta: a tagállamok jelenleg egyetértenek abban, hogy a közös cél az EU gazdasági növekedése, valamint a biztonsági helyzet javítása. "Elfogadhatatlannak" nevezett minden olyan esetleges próbálkozást, amely az EU állandó megosztásához vezethet. Varsó többször határozottan elutasította a kétsebességes Európa koncepcióját.
    Ebben a témában Beata Szydlo csütörtökön a varsói kormányfői hivatalban, a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából rendezett, Európai integráció - jubileum és új nyitás című szakértői konferencián elmondta: a többsebességes Európa gondolatának "formális jóváhagyása új, nagyon komoly széthúzó erő, mely dezintegrálná Európát". Az EU-nak változtatnia, javítania kell azon, ami nem jól működik, de ezt nem a több sebesség révén érjük el, "a projektet, ahelyett, hogy kijavítsuk, szétbontjuk" - hangsúlyozta.
    A migrációs válságra, valamint a szerdai londoni merényletre is utalva, Szydlo jelezte: "ambiciózus, bátor döntéseket" tart szükségesnek az EU jövőjéről. Leszögezte: az olyan európai elveket, mint az egység és a szolidaritás "nemcsak hirdetni kell, hanem meg is kell valósítani".
    Alapvető fontosságúnak minősítette a közös uniós piacot. "Elszántnak kell lenni a közös piac elmélyítésében, ez nem válhat opportunizmus és populizmus áldozatává" - jelentette ki.
    A fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) nevében Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter csütörtöki parlamenti sajtóértekezleten bírálta, hogy Szydlo "a nyilatkozat megvétózásával fenyegetőzik, nagyon negatív módon nyilatkozik, és igazából csak azt emeli ki, hogy Európában rosszul alakulnak a dolgok, hogy válsággal van dolgunk".
    Trzaskowski szerint az évfordulókor "mindenki pozitív jelzést vár el Lengyelországtól, különösen azt követően, amiben a PiS egy héttel ezelőtt részesített minket". A politikus ezzel arra utalt, hogy március 9-én Brüsszelben Beata Szydlo lengyel kormányfő nem írta alá az akkori EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, tiltakozásul az ellen, hogy a többi tagállam mellőzte a Varsó által támogatott Jacek Saryusz-Wolski jelöltségét az Európai Tanács élére, és a szintén lengyel Donald Tuskot választották újra.
    Az ellenzéki képviselő szerint Rómában "jelezni kell, hogy mindnyájan együttműködni fogunk az európai integráció sikere érdekében". A varsói V4-nyilatkozatot Trzaskowski "értelmesnek, bár nagyon általánosnak" minősítette.
    Szombaton az Európai Parlament elnöke, a frakciók vezetői és az uniós tagállamok  gyűlnek össze az olasz fővárosban, ahol a Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából megvitatják, merre haladjon tovább az európai integráció Nagy-Britannia uniós kilépését (Brexit) követően. Közös állásfoglalásukat a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában rögzítenék majd.