Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyolc embercsempészt szabadságvesztésre ítéltek Nyíregyházán

2017-03-23 14:50:00

 

Hat embercsempészt végrehajtandó, kettőt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék - tájékoztatta a bíróság sajtószóvivője csütörtökön az MTI-t.

    Toma Attila elmondta, hogy a törvényszék határozatával helybenhagyta a Kisvárdai Járásbíróság elsőfokú ítéletét.
    A szóvivő közölte: bűnszervezetben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett embercsempészés miatt az első- és a másodrendű vádlottat hét év fegyházra, a harmadrendűt hat év fegyházra, a fiatalkorú negyed- és ötödrendű vádlottat egy-egy év felfüggesztett fogházra, a hatod- és a hetedrendűt három-három év fegyházra, a nyolcadrendű vádlottat pedig két év fegyházra ítélte a bíróság.
    A vádlottak 2014-ben anyagi haszonszerzési céllal több embernek nyújtottak segítséget a magyar határ illegális átlépéséhez. A harmadrendű vádlott tartott kapcsolatot ismeretlen, ukrán állampolgárságú emberekkel, a többi vádlott pedig a Magyarországra juttatott embereket "sétáltatta" és "pihentette", valamint figyelő tevékenységet látott el - idézte a bíróság által elfogadott tényállást a sajtószóvivő.
    Augusztus 4-én hajnalban a Tisza gátján segítették elő tizenegy afgán állampolgár Magyarországra bejutását úgy, hogy a Tiszán csónakkal átszállították őket a magyar területre, ahol három vádlott várta és egy zsurki ingatlanra vezette őket. Közben a többi vádlott biztosította az útvonalat.
    Október 23-án két vádlott öt afgánnak segített Magyarországra belépni a zöldhatáron át, majd Eperjeske külterületén egy kukoricatáblában rejtőztek el, a rendőrök ott találták meg őket.
    Az elsőfokú ítélet ellen valamennyi vádlott és védője fellebbezett, de a törvényszék helybenhagyta a járásbíróság döntését.