Emma napja van. | 2024.04.19

Kreml: kacsa, hogy Fillon fizetségért szervezett találkozót egy libanoni milliárdosnak Putyinnal

2017-03-22 14:28:00

Sajtókacsának nevezte a Kreml szóvivője szerdán azt a francia sajtójelentést, amely szerint Francois Fillon konzervatív francia elnökjelölt fizetségért találkozót szervezett meg Fúád Mahzúmi libanoni milliárdosnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

    Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy Putyin találkozóit az elnöki protokollszolgálat szervezi meg, közvetítők kizárásával.  Elismerte, hogy az orosz vezető a 2015-ös szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon valóban találkozott Mahzúmival. Mint mondta, ez a folyosón történt meg, ahol az elnököt más üzletemberekkel is lefotózták. Hozzátette, hogy az elnök, miként korábban, idén is jelen lesz a rendezvényen, hogy minél több vállalkozóval és külföldi beruházóval találkozzon.
    Az orosz szóvivő a Le Canard enchainé című francia hetilap szerdai közlésére reagált, amely szerint Fillon 50 ezer dolláros közvetítői díjért mutatta be Szentpéterváron Mahzúminak Putyint és Patrick Pouyannét, a Total olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját. 
    A lap szerint a francia elnökjelölt 2F Conseil nevű tanácsadói irodája és a libanoni üzletember Future Pipe Industries (FPI) cége kötötte meg az üzletet. Fillon és a milliárdos 2014 végén Bejrútban találkozott, ahol a politikus a megkötött szerződés alapján vállalta, hogy összehozza a találkozókat.
    A Kreml szóvivője a francia lap közlésétől eltérve arról is beszélt, hogy Putyin Pouyannéval is találkozott Szentpétervárott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Total jelentős szereplőként régóta jelen van az orosz piacon, és nem szorul közvetítőkre ahhoz, hogy megszervezzen egy találkozót az államfővel.
    Emlékeztetett rá, hogy a francia vállalat előző elnök-vezérigazgatóját, Christophe de Margerie-t,  aki 2014-ben a moszkvai vnukovói repülőtéren elszenvedett balesetben vesztette életét, az orosz állam a vele ápolt "szoros, baráti és partneri kapcsolatok" emlékére posztumusz Becsületrenddel tüntette ki. Peszkov elmondta, hogy Margerie tragikus halálát követően Moszkva a hivatali utódjával is fenntartotta az üzleti kapcsolatokat.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó