Emma napja van. | 2024.04.19

A Saul fia című film nyerte a legjobb külföldi alkotásnak járó díjat Romániában

2017-03-22 09:34:08

A Saul fia című film nyerte a legjobb külföldi alkotásnak járó díjat a román filmes szakma legrangosabb díjkiosztó gáláján.

    A kedden este a bukaresti Nemzeti Színházban megtartott rendezvényen kiosztották a Gopo-díjakat, amivel a román filmszakma saját alkotóinak legjelentősebb teljesítményeit honorálta.
    A gálán a Saul fia nyerte a tavaly Romániában bemutatott legjobb külföldi filmnek járó elismerést. Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjét a Transilvania Film forgalmazta Romániában.
    A legfontosabb díjakat a Cristi Puiu által rendezett Sieranevada című film nyerte, amelyet tavaly mutattak be a cannes-i nemzetközi filmfesztiválon, majd Románia Oscar-díjra jelölte. 
    Ennek az alkotásnak ítélték a legjobb filmnek járó kitüntetést. Emellett Puiu kapta a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró elismeréseket, de a film női főszereplőjét és mellékszereplőjét alakító Dana Dogaru és Ana Ciontea is megkapták a Gopo-díjat, akárcsak a film vágója, Letitia Stefanescu.
    Szintén hat díjat kapott a Bogdan Mirica által rendezett Kutyák (Caini) című alkotás. A legjobb férfi főszereplőnek és legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjakat Gheorghe Visu és Vlad Ivanov színészek kapták a filmben nyújtott alakításukért.
    A legjobb férfi főszereplőnek járó díjért Hatházi András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze is versenyben volt a Marian Crisan román rendező Orizont című filmjében nyújtott alakításáért.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó