Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: egészségi kockázatuk is van a hamis mobiltelefonoknak 

2017-03-22 07:34:47

 Egészségi kockázatot is rejtenek a hamis mobiltelefonok - mondta Horváth Péter, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkacsoportjának vezetője és vezetőségi tagja az M1 aktuális csatornán szerdán. 

    Hangsúlyozta: a hamisítás mindig a megtévesztésre törekszik, a hamisítók a profitot akarják maximalizálni úgy, hogy visszaélnek mások szellemi termékével, mások befektetett energiájával és pénzével. A hamisítók nem törekszenek tökéletes másolatra, a céljuk az, hogy a produktumból minél gyorsabban pénzhez jussanak. Így nem törődnek az egészségi kockázattal és az adatbiztonsággal sem - tette hozzá. 
    Horváth Péter szerint egy biztonságos telefon esetében már a készülék alapbeállításaihoz hozzátartozik az adatbiztonság, a hamisítványoknál azonban előfordul, hogy rosszindulatú szoftvereket építenek be, amelyek lehetővé teszik, hogy akár a legérzékenyebb, banki adatokat is továbbítsák, így a felhasználó pénzét megszerezzék. 
    Az egészségi kockázattal összefüggésben a rossz minőségű töltőket és akkumulátorokat emelte ki, utalva arra, hogy ezeket nem ellenőrzik, a cél az, hogy minél olcsóbban állítsák elő. Felidézve, hogy az egyik mobilgyártó visszahívott készülékeket, azt mondta: a hamisítók nem keresik meg a vásárlókat, nem cserélik ki a hibás készülékeket.