Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tizenkét kilométernyi szilárd burkolatú út épül a szekszárdi borvidéken

2017-03-22 07:19:00

 Összesen 1,2 milliárd forintos beruházással 12 kilométer hosszan épül szilárd burkolatú út a szekszárdi borvidéken, ebből több mint kilenc kilométer már elkészült - közölte Szekszárd polgármestere az MTI-vel.

    Ács Rezső (Fidesz-KDNP) elmondta: a fejlesztést a hárommilliárd forint értékű Mérey Mihály infrastruktúra-fejlesztő program keretében végzik el, a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében, szekszárdi alvállalkozókkal.
    A polgármester hozzátette: a történelmi borvidéken jelentős útszakaszokat kell még szilárd burkolattal ellátni, amire minden évben több tízmillió forintot tervez fordítani az önkormányzat. Az útépítések célja, hogy időjárástól függetlenül megközelíthetőek legyenek a szőlőterületen fekvő présházak, pincék.
    A mostani beruházásnak köszönhetően a 930 hektáros szekszárdi borvidék útjainak 30 százalékát borítja új vagy felújított vápás vízelvezető, így közel ezer szőlőbirtok közelíthető meg könnyebben. A beruházásnak meliorációs szerepe is van, mivel szilárd burkolattal látták el azokat a földutakat, amelyeket a nyári esőzések gyakran elmostak.
    A már elkészült 9588 méternyi betonvápás vízelvezető a borvidéki úthálózat 16 szakaszán épült meg, többek között a Tóth, a Baranya, a Csötönyi, a Lisztes völgyben, Hidaspetrén és a Csacska szurdokban. A kivitelezés második ütemében a Csötönyi völgyben, a Szőke szurdikban és a Bodzás dűlőben további 2,6 kilométert látnak el burkolattal.