Emma napja van. | 2024.04.19

MSZP: a vitában az igazi bűn ez a törvényjavaslat - lerománozta a székelyeket Burány Sándor

2017-03-21 07:59:00

Az azonnali kérdések után a képviselők megvitatták két javaslat bizottsági jelentéseit, majd áttértek az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatának tiltásáról szóló javaslat általános vitájára.

    Bizottsági jelentések

    Két törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek vitáját tartották meg a Házban hétfő este. A jövedéki adóról szóló javaslattal kapcsolatban Z. Kárpát Dániel megjegyezte, hogy a kormány koncepció nélkül nyúlt hozzá az adórendszerhez. Mint fogalmazott: egyszer a konyakmeggy-lobbi "tenyészik be a Házba", most pedig az elektromos cigaretta-lobbi, bár utóbbival legalább jó irányba indultak el.
    Az épített környezetről szóló javaslattal kapcsolatos vitában Hegedűs Lorántné megköszönte a kormánynak, hogy a rendeltetésmód változtatásának tilalmát bevezették, bár nem az általa kért 10, csak 5 évre, ugyanakkor nem értette, hogy az elidegenítési tilalom bevezetését miért nem támogatta a kormány.

    Önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatának tilalma

    A parlament az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatának tilalmáról szóló vitával folytatta munkáját. Ennek során Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, mint előterjesztő expozéjában kifejtette: az indítvány benyújtásának egyik oka, hogy a Heineken-csoport piaci erőfölényével visszaélve ellehetetlenítette az Igazi Csíki Sör erdélyi előállítását és forgalmazását. 
    Kijelentette, indítványuk elsősorban azoknak az emberi méltóságát védi, akik a nemzetiszocialista, illetve kommunista jelképek kereskedelmi használatakor sértve érzik magukat a holokauszt túlélőiként, vagy a kommunizmus áldozataiként.
    Lázár János emellett arra kérte képviselőtársait, hogy minden esetben védjék meg a magyar nemzeti érdeket is, így amennyiben azt "védjegy vonalon" támadják, akkor arra egy védjegyüggyel válaszoljanak.
    A Heineken-csoport stratégiai partnere a kormánynak, ezért a javaslat nem munkaadóként és adófizetőként támadja a céget, csak azt szeretné elérni, hogy a multinacionális cégek is tiszteletben tartsák a magyar nemzeti érdeket - fejtette ki a miniszter, hozzátéve, a szóban forgó konfliktusnak lett volna kulturált rendezése, például egy közös védjegy-megállapodással, azonban a Heineken ezt nem kereste, hanem minden eszközzel megpróbált ellehetetleníteni egy magyar érdeket.
    Lázár János tájékoztatása alapján a javaslatukat az Európai Bizottságnak is megküldték egy három hónapos notifikációs eljárásra, a kedvező elbírálás esetén pedig Magyarországon tilossá válhat a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt, a sarlókalapács, az ötágú vöröscsillag, valamint ezeket tartalmazó jelképek megjelenítése haszonszerzés céljából. A tárcavezető kifejtette, a reklámok ilyen formájú korlátozását szerintük az Alkotmánybíróság korábbi ítéletei, valamint az európai joggyakorlat is lehetővé teszi, mivel azok alapján egyértelműen különválasztható a politikai véleménynyilvánítás szabadsága és a kereskedelmi szólásszabadság, utóbbi ugyanis nem sértheti mások emberi méltóságát, ennek érdekében pedig korlátozható.
    A miniszter szerint javaslatuk méltányos és arányos, mivel az oktatásra, az ismeretterjesztésre és a képzőművészetre nem vonatkozik, továbbá a kormány egyedi esetekben felmentést adhat például kereskedelmi televíziók műsorainak.
    Lázár János megjegyezte, a Heineken 1951-ben önkorlátozó jelleggel negyven évig fehérre cserélte a vörös csillagot termékein a Szovjetunió áldozatainak méltóságát védve, az indítvány benyújtói pedig ehhez a gyakorlathoz szeretnének visszatérni.

    A kormány később alakítja ki álláspontját

    Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára felszólalásában hangsúlyozta, a kabinet elutasítja az önkényuralmi jelképek mindenfajta használatát, és mindent megtesz a magyar érdekek védelme érdekében. Az államtitkár ugyanakkor azt közölte, a kormány később alakítja ki végleges álláspontját a javaslatról.

    Fidesz: alapvető kötelesség a kegyeleti jog védelme

    Vas Imre, a Fidesz vezérszónoka a vitában kifejtette: Magyarország nem tesz különbséget a vörös- és a fehérterror bűnei között, a kegyeleti jog megvédése mindkét esetben alapvető kötelesség.
    Hozzátette, úgy tűnik, mintha Nyugaton különbséget tennének haláltábor és haláltábor között, szerintük a vörös csillag mást is jelent.
    Hangsúlyozta: nem a véleménynyilvánítás korlátozásáról szól a javaslat, a cél, hogy általános, az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát tiltó szabályrendszert állítsanak fel. A kormány emellett nem tűrheti az áldozatok védelmében sem, hogy a mindennapok része legyen egy olyan jelkép, amely önkényuralmi rendszer jelképe volt.

    MSZP: a vitában az igazi bűn ez a törvényjavaslat
    
    Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka azt hangsúlyozta, hogy az Igazi Csíki Sör és a Heineken közti vitában mindegyik fél hibás, de az igazi bűn ez a törvényjavaslat, mert egy román vitára ezzel azt a választ adják Magyarországon, hogy a politikai hatalom bosszút áll a holland sörgyártón. 
    "A törvényhozást nem lehet bunkósbotként használni" - jelentette ki.
    Hozzátette: nem állja meg a helyét az az érvelés, amely szerint Magyarországon félelmet kelt a holland sör jelképe, mivel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek sem volt ezzel problémája 2014-ben, amikor a kormány stratégiai partneri megállapodást kötött a céggel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó