Gedeon napja van. | 2024.03.28

A terhesség alatt D-vitamin fogyasztásával megelőzhető az autizmus 

2017-03-20 16:34:00

 Nem jelentkeztek autista vonások azoknál az egereknél, amelyeknek az anyja D-vitamin pótlást kapott a vemhesség alatt - közölték a Queenslandi Egyetem kutatói.

    Az intézmény Agykutató Intézetének szakemberei szerint a mostani eredményekkel tovább gyarapodik azoknak a bizonyítékoknak a tárháza, amelyek szerint a D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy fejlődésében - olvasható a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portálon.
    A tanulmányt vezető Darryl Eyles szerint a vizsgálatok során az autizmus legszélesebb körben elfogadott kritériumait vették alapul és azokat az egereket tekintették érintettnek, amelyek abnormálisan viselkedtek, nehézségeik voltak a társas interakciókban, az alapvető tanulási folyamatokban és sztereotip viselkedést mutattak.
    "Eredményeink szerint azok a vemhes nőstények, amelyeket az első trimeszterrel megegyező időszakban aktív D-vitaminnal kezeltünk, olyan utódokat hoztak a világra, amelyeknél nem alakultak ki ezek a rendellenességek" - mondta a kutató.
     Az Agykutató Intézet munkatársai nemrég összefüggést találtak a terhesség alatti D-vitaminhiány és a megnövekedő autizmuskockázat között embereknél.
    Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket.
    A D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható.
    A mostani vizsgálatban részt vevő Wei Luan szerint a D-vitamin ugyan kulcsfontosságú szerepet játszik a csontrendszer egészségének megőrzésében, ám aktív, hormonhatást kifejtő formáját nem lehet adni várandós nőknek, mivel befolyásolhatja a fejlődő magzat csontvázát.
    A szakember szerint a mostani eredmények lehetővé teszik a kutatók számára, hogy kiderítsék pontosan mikor és milyen mennyiségben van szükségük kolekalciferolra - a D-vitamin terhes nők számára is biztonságos formájára - a várandós nőknek.