Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az amerikai kormány megfellebbezi a beutazási korlátozást hatályon kívül tevő bírói döntést

2017-03-18 10:22:00

 

Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken este bejelentette, hogy megfellebbezi azokat a bírói döntéseket, amelyekkel felfüggesztették a beutazási korlátozásokról szóló elnöki rendeletet.

 

    Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője már ezt megelőzően jelezte: a kormányzat eltökélt, hogy "nagyon erőteljesen megvédje" a beutazások átmeneti korlátozásáról szóló elnöki rendeletet a bírók "selejtes határozatával" szemben. 
    Csütörtökön a marylandi Greenbeltben, szerdán pedig Hawaii fővárosában, Honoluluban hozott döntést egy szövetségi bíró Donald Trump amerikai elnök második rendeletének befagyasztásáról. Az elnök január végén terjesztette elő a rendelet első változatát, amelyet szintén felfüggesztettek, majd - éppen a jogi aggályok miatt - kiadott egy új változatot, amelynek március 16-án kellett volna életbe lépnie. Ezt több szövetségi államban megtámadták. 
    Trump már szerdán este reagált egy Nashville városában tartott nagygyűlésen, a "bírói hatalommal történt példátlan visszaélésnek" minősítve a felfüggesztésről - akkor még csak Honoluluban - megszületett határozatot, s azt ígérte, hogy a kormány a legvégsőkig, ha kell, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságig elmegy, hogy érvényt szerezzen a rendeletnek. 
    A marylandi bírói döntés fellebbezését már be is nyújtotta az igazságügyi tárca, a hawaii ügyben pedig ez várhatóan pár napon belül történik meg. 
    A tárcától pénteken kiszivárgott hírek szerint a minisztérium bevándorlási ügyekkel foglalkozó bírákat küld 12 városba, hogy felgyorsítsa azoknak az illegális bevándorlóknak a kitoloncolását, akik ellen bűnvádi eljárás folyik. A minisztérium egyik illetékese megerősítette, hogy a megcélzott városok között van például San Francisco, Los Angeles, Miami, a texasi El Paso, az arizonai Phoenix, de Baltimore és New York is.