Gedeon napja van. | 2024.03.28

Folytatódott az Etna kitörése

2017-03-17 19:33:00

Látványos "robbanásokkal" folytatódott az Etna szicíliai vulkán kitörése pénteken is. 

    Az Etna kráteréből feltörő láva újabb robbanásokat okozott. Ez alkalommal azonban nem sebesült meg senki sem. 
    Csütörtökön tíz turista szenvedett sérülést, amikor az Etna forró lávája a vulkáni hegyet takaró hóréteggel találkozott, majd a lávatömeg apró és tüzes kövekre tört, amelyek minden irányba lövedékszerűen szétrepültek.
    A február végén felébredt vulkánból előtörő láva már 1800 méteres magasságig folyt le, és a megszokott útvonalon, a vulkán keleti oldalán található Valle del Bove - völgyén ereszkedik lefele, egyre inkább veszítve sebességéből és erejéből. 
    A szicíliai vulkán tevékenysége Stromboli-típusú, vagyis robbanásszerű kitörések jellemzik. Eugenio Privitera az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (Ingv) szicíliai obszervatóriuma vezetője szerint a turistákat semmilyen veszély nem fenyegeti, ha képzett vezetőkkel mennek fel az Etnára, és biztonsági távolságról figyelik a lávát. Hangsúlyozta, hogy a csütörtöki baleset az utóbbi 18 év alatt a hatodik "robbanás" volt. Hozzátette, hogy az Etna kitörése teljesen lakatlan területen zajlik. A csütörtöki baleset helyszínét mindenesetre lezárták a látogatók előtt. 
    Az Etna minden egyes kitörése turistákat vonz a világ minden tájáról és a helyi idegenforgalmat gazdagítja. Az izzó láva látványa főleg az esti sötétben lenyűgöző. 
    A vulkánhoz legközelebbi Catania repülőtere korábbi forgalomkorlátozását pénteken beszüntették.